Tanoé-moeras in Ivoorkust gered

Milieuverenigingen en lokale gemeenschappen hebben zich succesvol verzet tegen de plannen van een bedrijf om grote delen van de ecologisch waardevolle Tanoé-moerassen om te vormen tot een palmolieplantage.
“Het palmolieproject bedreigde de planten en diersoorten die enkel in het Tanoé-woud voorkomen”, zegt Inza Koné, coördinator van  Recherche et Actions pour la Sauvegarde de Primates en Côte-d’Ivoire (RASAP-CI), een organisatie die vanuit de hoofdstad  Abidjan ijvert voor de bescherming van primaten.

Waardevol



Het woud ligt tussen de lagune Ehy  en de rivier Tanoé River, de natuurlijke grens tussen Ivoorkust en buurland Gana. Drie van de meest bedreigde apensoorten van West-Afrika leven in het woud. Volgens RASAP-CI, telt het woud bovendien 179 vogelsoorten, waarvan er zo’n zestig bedreigd zijn, en 279 plantensoorten, waarvan er 33 in gevaar zijn.

Eind 2007 werd bekend dat Palmeraies de Côte d’Ivoire (PALM-CI), een grote palmolieverwerker die banden heeft met de internationale groep Unilever, plannen had om een project op te zetten voor 40 miljoen dollar in het woud. Het project zou duizend jobs in de landbouw creëren en nog eens driehonderd in de verwerking. Maar het kreeg meteen stevige tegenstand van milieuverenigingen en lokale gemeenschappen.

“We waren geschokt dat een project gelanceerd werd om het woud te vernielen zonder milieu-impactstudie, die nochtans duidelijk verplicht is door de Ivoriaanse wetgeving”, zegt Koné, één van de initiatiefnemers van het verzet. “Bovendien is dit woud een waterrijk gebied, wat betekent dat het ook een tweede rol speelt als reservoir voor CO2 en dus als middel tegen de klimaatverandering. Het regelt ook de neerslag in eht land en is dus belangrijk voor de landbouw.”

Verzet



“Het woud is een symbool voor ons, en we zijn blij dat we kunnen helpen hebben bij de strijd voor de bescherming ervan”, zegt Patrice Abwa, een 45-jaar oude visser uit Kadjakro, een rivierdorp in het woud. “de regio heeft enorme natuurlijke rijkdommen dankzij het woud.”

Voor Abwa waren de financiële beloften van de investeerders in de olieplantages belangrijk, maar na de uiteg van de milieubeschermers “veranderde hij van mening zonder te aarzelen”. Ook Mathieu Yao, een lokale palmolieproducent is het daarmee eens. “We leven van kleinschalige landbouw en visserij en iedereen is zich bewust dat de productie het voorbestaan van het woud niet in gevaar mag brengen. Daarom verzetten we ons tegen het project. We verliezen op economisch vlak, maar we winnen op ecologisch vlak.”

De riviergemeenschappen willen zelf het milieu beschermen en zijn daarom een proces gestart om de regio uit te roepen tot natuurgebied; het eerste in het land. “Alle lokale bewoners zijn zich bewust van de waarde van het woud, en we denken dat iedereen zich zal blijven inzetten om het te beschermen”, zegt Yao.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.