Tarwe wordt slechter bij hoger CO2

Naarmate de CO2-concentratie in de lucht stijgt, gaat de kwaliteit van tarwe erop achteruit. Uit Duits onderzoek blijkt dat het ijzergehalte in het graan daalt en het loodgehalte stijgt.
Tarwe is een van de belangrijkste bronnen van calorieën en voedingsstoffen voor de mens.

Het was al bekend dat hogere CO2-concentraties de hoeveelheid proteïnen in tarwe doen dalen. Nu heeft onderzoek aan de Universiteit van Hohenheim aangetoond dat ze ook de balans van aminozuren en spoorelementen verstoren.

Het onderzoeksteam heeft gedurende drie jaar tarwe gekweekt op proefvelden en heeft daar CO2 over laten waaien. Zo bereikte het een CO2-concentratie die verwacht wordt rond 2050.

De geoogste tarwe bleek 8 procent minder ijzer te bevatten en 14 procent meer lood. “Beide veranderingen zouden slecht zijn voor de menselijke gezondheid”, zegt Petra Högy van de Universiteit van Hohenheim in het wetenschappelijke blad New Scientist. “Vooral de daling van ijzer is zorgwekkend omdat de helft van de wereldbevolking al ijzertekort heeft, en dit maakt het nog erger.”

Uit het onderzoek bleek ook dat aminozuren die voor kinderen belangrijk zijn, veranderingen ondergingen.

Högy zag ook gunstige wijzigingen. “Het zware metaal cadmium daalt met 14 procent, en dat kan positief zijn.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.