Taylor moet in Afrika terechtstaan

Mensenrechtenorganisaties en Afrikaanse activisten vinden het geen goed idee dat het proces tegen de Afrikaanse oorlogsmisdadiger Charles Taylor in De Haag doorgaat. Ze zijn het niet eens met het argument dat een proces in Afrika daar voor nieuwe onrust zou zorgen. Bijkomend probleem is dat Nederland Taylor na het proces meteen weer kwijt wil, en de VN vinden geen land dat Taylor na een eventuele veroordeling wil opsluiten.

Het proces tegen Taylor is overgebracht naar Den Haag omdat Taylor omdat Liberia en Sierra Leone vreesden voor nieuwe onrust als de voormalige krijgsheer en Liberiaanse president berecht wordt in de regio die hij in de jaren 90 op stelten zette.

Maar de Afrikaanse Unie moet een Afrikaans land zoeken voor het proces en voor de eventuele opsluiting die daarop volgt, vindt Enock Mensah van het African Development Institute in New York. Slobodan Milosevic werd toch ook in Europa en niet in Afrika berecht, redeneert hij.

Taylor, die zijn carrière begon als rebellenleider, wordt beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid in zijn eigen land en in buurland Sierra Leone. Hij moet zich verantwoorden voor het Speciale Gerechtshof voor Sierra Leone. De rechtbank, die met steun van de VN en de VS werd opgezet, is gevestigd in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone.

Het Speciale Gerechtshof voor Sierra Leone heeft al succesvolle processen gevoerd tegen andere rebellenleiders als Foday Sankoh en Sam Hinga Norman, zegt Sidiki Kaba, de voorzitter van de Internationale Federatie voor de Mensenrechten. De processen in Sierra Leone waren cruciaal om de rechtsstaat en het gerechtssysteem in dat land weer te herstellen, oordeelt Kaba.

De rechtbank heeft bewezen dat ze met veiligheidsproblemen kan omgaan zonder meer onveiligheid te creëren, vindt ook Thompson Ade Bayor, de voorzitter van Liberia Watch for Human Rights.

Kolawole Olaniyan, de directeur voor Afrikaanse programma’s van Amnesty International, stelt dat de bevolking van Sierra Leone te weinig betrokken zou worden bij het cruciale proces als dat in Den Haag plaatsvindt. Net als VN-secretaris-generaal Kofi Annan oordeelt hij dat er van de berechting van Taylor in Sierra Leone een krachtig signaal zal uitgaan in de regio.

Maar de Verenigde Naties hebben voorlopig nog geen nieuwe verblijfplaats voor Taylor gevonden, of hij nu straks schuldig wordt verklaard of vrijgesproken. Een van de voorwaarden die de Nederlandse regering heeft gesteld bij de verplaatsing van het proces naar Den Haag, was dat Taylor zijn eventuele straf later in een ander land zou uitzitten. Oostenrijk en Zweden hebben al negatief geantwoord op verzoeken van de VN om een gevangeniscel ter beschikking te stellen.

Taylor deed in augustus 2003 afstand van het presidentschap in Liberia, nadat rebellen en de internationale gemeenschap hem het vuur aan de schenen hadden gelegd. Na onderhandelingen in de Afrikaanse Unie verklaarde Nigeria zich bereid hem voorlopig onderdak te verlenen. Sierra Leone verzocht sindsdien constant om zijn uitlevering.

Taylor dook vorige maand onder in Nigeria, maar werd na enkele dagen gevat en meteen uitgeleverd aan Liberia, dat hem doorstuurde naar Sierra Leone. Daar verscheen hij begin april al een keer voor het Speciale Gerechtshof.

De concrete beschuldigingen tegen Taylor en de mensen die hij tot 2003 onder zijn bevel had, variëren van foltering, verkrachting, slavernij tot terrorisme. Als het Speciale Gerechtshof Taylor schuldig bevindt, hebben de VN een gevangenis nodig waar de voormalige president voor lange tijd kan vastzitten. Als het verdict onschuldig luidt, moet hij ook een nieuwe verblijfplaats krijgen. (PD/ADR)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.