Te gast op 10 jaar MO*: Izzeldin Abuelaish

Izzeldin Abuelaish groeide op in Jabalia, een van de grootste Palestijnse vluchtelingenkampen in Gaza. Zijn ouders waren daar terechtgekomen na de Naqba van 1948, zoals de massale uittocht van Palestijnen na de onafhankelijkheidsverklaring van Israël genoemd wordt. Hij studeerde  geneeskunde in Caïro en werkte als gynaecoloog in Saoedi-Arabië en Israël.

  • Izzeldin Abuelaish

Op 16 januari 2008, tijdens de operatie Gegoten Lood tegen Gaza, werd zijn huis getroffen door twee bominslagen. Drie dochters van dr. Abuelaish en een nichtje kwamen daarbij om. Toch houdt dr. Abuelaish vol dat haat niet het antwoord is, maar dialoog tussen Palestijnen en Israëli’s de enige weg naar vrede is. Hij schreef deze boodschap neer in het boek I Shall Not Hate. ‘Als ik de haat toelaat, beschadig ik mijn ziel en vernietig ik mezelf. Haat is het ergste massavernietigingswapen. Wie zijn echte vijand wil bestrijden, moet wijsheid en goedheid aanwenden. Daar kan iedereen beter van worden’, zegt dr. Abuelaish.

Abuelaish ontving voor zijn inzet en werk verschillende internationale vredesprijzen. In 2009 en 2010 werd hij ook vermeld als één van de 500 meest invloedrijke moslims ter wereld. Op 29 november ontvangt hij hier in België de P&V Burgerschapsprijs 2012.

We zijn blij dat we Dr. Abuelaish mogen verwelkomen op ons verjaardagsfeest op 1 december in het Kaaitheater.

Wil je de lezing van Izzeldin Abuelaish zeker niet missen, schrijf dan nu in.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.