Te weinig geld voor ‘nultolerantie’ vrouwenbesnijdenis

Ondanks verhoogde inspanningen van ngo’s en enkele Afrikaanse regeringen blijft het aantal vrouwenbesnijdenissen in de wereld nagenoeg gelijk, zo blijkt uit een rapport van de VS-dienst voor Ontwikkelingssamenwerking (USAID). Vrouwenrechtenactivisten dringen aan op meer geld.



Elk jaar ondergaan twee miljoen meisjes een operatie waarbij de clitoris en soms een deel van de schaamlippen wordt weggesneden. De ingreep gebeurt bij baby’s van een paar weken oud tot bij twee- en driejarigen, zonder verdoving en door personen zonder medische opleiding. Afgezien van de kans op een dodelijke bloeding leidt vrouwensterilisatie vaak tot infecties en vruchtbaarheidsproblemen. De volgens sommige experts vijfduizend jaar oude traditie moet ervoor zorgen dat vrouwen een echtgenoot vinden en hem trouw blijven.

130 miljoen vrouwen op de wereld hebben de besnijdenis ondergaan, zo stelt het rapport van de onderzoeksgroep Macro International. In landen als Mauretanië, Ethiopië, Sudan, Eritrea, Mali, Egypte en Guinea zijn zeven op tien vrouwen besneden. Statistieken uit Egypte, Eritrea, Ivoorkust en Mali lijken erop te wijzen dat de praktijk sinds de jaren negentig in nauwelijk is afgenomen. In Ivoorkust en Kenia ging het aantal ingrepen zelfs lichtjes omhoog. De regering van Burkina Faso meldt dan weer een aanzienlijk succes in de strijd tegen de praktijk.

USAID promoot in verschillende Afrikaanse landen een beleid van nultolerantie tegen vrouwenbesnijdenis. Het agentschap spendeert 1,3 miljoen dollar voor de campagne, hoofdzakelijk in Afrikaanse landen. Egypte, Senegal, Tsjaad, Benin Guinea en Kenia hebben de operatie bij wet verboden.

Mensenrechtenactivisten vinden dat de internationale inspanningen ondergefinancierd blijven. De investeringen blijven minuscuul. Er word veel gepraat over vrouwenbesnijdenis, maar niet genoeg geld uitgegeven, zegt Nahid Toubia van de in Londen gebaseerde organisatie RAINBO. Toubia verwacht meer inspanningen van de Europese Unie, de Wereldbank en de nationale regeringen. De ngo’s proberen de praktijk de wereld uit te helpen met educatieve programma’s gericht op religieuze en traditionele leiders en jonge volwassenen.

Ze waarschuwen ook voor de trend dat steeds meer Afrikaanse migranten in Europa, de VS of Australië hun kinderen voor besnijdenis terug naar Afrika sturen. We moeten de huidige wetgeving herzien en samenwerken met de Afrikaanse gemeenschap om de trend te stoppen, meent Nawal Nour van het Gezondheidscentrum voor Afrikaanse vrouwen in Boston

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.