Technologie paradepaardje van derde World Conservation Congres

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en softwaregigant Oracle gaan meehelpen aan de strijd tegen ontbossing en andere vormen van ecologische achteruitgang. De technologiereuzen stellen hun hightech ten dienste van een project van de World Conservation Union (IUCN) om de resterende natuur op de aarde digitaal volledig in kaart te brengen.


Hoe het samenwerkingsverband er precies zal uitzien, is nog niet bekend. De IUCN pakte uit met het nieuws tijdens de aankondiging van het derde World Conservation Congres. De grootste bijeenkomst van milieudeskundigen gaat dit jaar door in november in Bangkok.

Net als bij de vorige edities zal CITES er een nieuwe lijst van bedreigde diersoorten opstellen. In 1996 toonde de lijst dat één op vier zoogdieren en één op acht vogelsoorten met uitsterven bedreigd waren. In 2000, op het eerste World Conservation Congress, zag de zogenaamde ‘redlist’ van bedreigde diersoorten er nog dramatischer uit. Naar alle verwachting zal de lijst van bedreigde diersoorten dit jaar nog langer zijn.

Om het tij te keren hebben de organisatoren een plan klaar om een gigantische databank aan te leggen die de biodiversiteit in kaart moet brengen. Die moet een accuraat beeld geven van de ecologische rijkdom op aarde, legt Jeffrey McNeely uit. De NASA biedt satellietbeelden aan om veranderingen in de habitat in kaart te brengen. In de privé-sector toont Oracle (’s werelds grootste softwareleverancier) interesse.

Op de conferentie in Bangkok zullen 3 tot 4000 experts en beleidsmaker de krijtlijnen voor het milieubeleid van de komende jaren uittekenen. Maar ook thema’s als gezondheid, armoede en markten staan centraal. Die thema’s hangen onlosmakelijk samen, zegt McNeely. De gebieden met de rijkste biodiversiteit, zijn economisch vaak de meest achtergestelde. (mm/mc)

Marwaan Macan-Markar

Xml=7

Ref: en sc

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.