Tegen 2020 bevolkingsgroei van 170.000 in Brussel

Brussel verwacht in de komende tien jaar een bevolkingsgroei van 170.000 mensen. De hogere geboortegraad van de migrantenbevolking en de nieuwe internationale migratie zorgen hier hoofdzakelijk voor.
UAB Urban Studies Network, een netwerk van onderzoekers die verbonden zijn aan de Vrije Universiteit Brussel en de Erasmushogeschool Brussel, stelt dat de toekomst van Brussel afhangt van de integratie van de multiculturele nieuwkomers en dat de stad voor heel wat uitdagingen staat door een enorme bevolkingsgroei.
Tegen 2020 wordt in onze hoofdstad een bevolkingsgroei van 170.000 mensen verwacht, hoofdzakelijk door twee factoren: internationale migratie en hoge geboortecijfers bij migranten. Brussel kende sinds 1968 een lange periode van bevolkingsafname. Toen telde de stad 1.079.000 inwoners, dertig jaar later waren dat nog maar 948.000.
Maar sinds het begin van de 21ste eeuw is het Brusselse bevolkingsaantal sterk beginnen stijgen. Momenteel wonen 1.100.000 mensen in onze Belgische hoofdstad, maar er worden elk jaar tienduizenden mensen extra verwacht. Dat is onder andere het gevolg van de hoge geboortecijfers, die sinds 1988 de sterftecijfers overstijgen.

Nieuwkomers


Daarnaast kent Brussel ook hoge aantallen internationale nieuwkomers en is de hoofdstad een typische migrantenstad geworden met een zeer diverse etnisch bevolking. Vijftig procent van de Brusselse inwoners zijn buitenlander of geboren in het buitenland. Maar niet enkel Brussel heeft te maken met grote migratiestromen. Ook in grote steden zoals München, Milaan, Berlijn, Londen en Parijs is dit fenomeen opgemerkt. 
Professor Patrick Deboosere van de VUB stelt dat de toestroom van nieuwe migranten verschillende oorzaken heeft waaronder de uitbreiding van de Europese Unie, de toename van asielzoekers, het Verdrag van Maastricht in 1992 die de arbeidsgrenzen opende, de val van de Berlijnse Muur en de trend dat vrouwen die vaker alleen migreren.

Uitdagingen


Door de verwachte bevolkingsgroei, komt Brussel voor een aantal uitdagingen te staan. ‘170.000 nieuwe mensen betekent eerst en vooral een enorme verhoging van de druk op de huisvesting’, zegt  Erik Corijn die stadsstudies doceert aan het departement geografie van de VUB. ‘Vooral de druk op de sociale huisvesting zal verhogen omdat we niet verwachten dat het de rijke immigranten zullen zijn die naar Brussel komen.’
Daarnaast komt volgens Corijn het schoolsysteem in het gedrang. ‘Nu verlaat een kwart of een derde van de leerlingen de school zonder een diploma, wat alleen maar versterkt zal worden.’ Er moet een reorganisatie komen op gewestelijk niveau om de nieuwkomers op te vangen. ‘Nu is er in Brussel geen enkele coördinatie tussen de Franstalige en Nederlandstalige gemeenschap, daar moet het gewest dringend werk van maken.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.