Tegenstand in VS tegen aanval op Iran groeit

Nu in de Verenigde Staten de oorlogstrom steeds luider klinkt tegen Iran, komt er steeds meer reactie. Ook prominente haviken, die tien jaar geleden nog ijverden voor de invasie in Irak, proberen nu de oorlogszucht te temperen.

De spanningen met Iran escaleren snel: hooggeplaatste Israëli’s dreigen steeds nadrukkelijker met een aanval op Iran, opnieuw is een Iraanse atoomgeleerde omgekomen bij een aanslag, en het Westen stelt harde sancties in om de Iraanse economie op de knieën te dwingen. Het dreigement van Iran om de Straat van Hormuz te blokkeren, brengt de mogelijkheid van een oorlog dichterbij dan ooit.

De Republikeinse presidentskandidaten in de VS gooien olie op het vuur in de hoop kiezers aan te trekken, en neoconservatieve denktanks zoals het American Enterprise Institute (AEI) en de Foundation for the Defence of Democracies (FDD) pleiten onomwonden voor een regimewissel in Iran, net zoals ze dat tien jaar geleden voor Irak deden.  Als klap op de vuurpijl publiceerde het invloedrijke blad Foreign Affairs een artikel onder de kop ‘Tijd om Iran aan te vallen: waarom een aanval de minst slechte optie is.’

Ongemak

De dreigende oorlogstaal zet invloedrijke opiniemakers er nu toe aan om een tegengewicht te bieden, inclusief interventionisten die ooit nog voor een oorlog in Irak pleitten. “We zijn dit verschrikkelijke ding gewoon opnieuw aan het doen”, schreef Leslie Gelb, voorzitter-emeritus van de Council on Foreign Relations, in een oproep aan de Senaat om hoorzittingen te houden over een oorlog met Iran. “Net als de vorige keer laten we een hoop onwetende, onzorgvuldig denkende politici en gepolitiseerde deskundigen toe om ‘rode lijn’-ultimatums te trekken. Net als de vorige keer laten we ze ons in snelle mars richting oorlog leiden”. Gelb gold zoveel jaar geleden nog als een havik die voor de oorlog met Irak pleitte, maar heeft daar nu spijt van.

Een andere bekeerling is voormalig CIA-analist Kenneth Pollack. Zijn boek The Threatening Storm: The Case for Invading Iraq, was een van de standaardwerken waar haviken dankbaar gebruik van maakten voor de start van de oorlog. Nu waarschuwt hij niet alleen tegen de oorlog, maar ook tegen de zware sancties die de regering-Obama en de Europese Unie hebben ingesteld tegen Iran.

“De sancties zijn zo schadelijk dat ze averechts kunnen werken”, schrijft hij in The New Republic. Hij denkt daarbij onder meer aan de gevolgen voor de economieën van de westerse landen zelf en de moeilijkheid om ze diplomatiek te kunnen blijven steunen op lange termijn als ze leiden tot een humanitaire ramp zoals bij de Iraakse sancties.

“Bovendien, hoe meer we de druk opvoeren op Iran, hoe meer het land geneigd zal zijn om terug te vechten, en de manier waarop Iran dat wil doen kan makkelijk tot een escalatie leiden. Zo’n oorlog zou ongetwijfeld veel erger zijn voor Iran dan voor ons, maar het kan ook voor de VS pijnlijk zijn, en het kan veel langer duren dan iedereen voor ogen heeft.”

Grote Satan

Anne-Marie Slaughter, hoogleraar in Princeton en invloedrijke liberale havik, komt tot dezelfde conclusie. De huidige koers van het Westen “laat de Iraanse regering geen andere opties dan publiekelijk toegeven, wat ze niet zal doen, of de provocaties opdrijven. Hoe meer het Westen Iran bedreigt, hoe makkelijker het is voor de Iraanse leiders om de VS als de grote Satan voor te stellen aan de Iraanse bevolking.”

Kortom, schrijft ze, het is dringend tijd dat “koelere hoofden het voor het zeggen krijgen met een strategie die Iran helpt om een stap terug te doen.” Slaughter pleit voor een nieuwe kans voor de gesprekken onder leiding van Turkije en Brazilië.

Veel van de opiniemakers vrezen dat een aanval kan leiden tot een regionale oorlog en meer steun voor het regime in Teheran, precies de zaken die de VS wil vermijden. Bovendien zou de Arabische Lente een anti-Amerikaanse toon kunnen krijgen.

Zelfs uit Republikeinse hoek zijn gelijkaardige signalen te horen, zij het minder expliciet. Michael Hayden, CIA-baas onder George W. Bush, liet tijdens een gesprek aan het Center for National Interest weten dat de regering-Bush een militaire aanval op de Iraanse kerninstallaties had overwogen, maar tot de conclusie was gekomen dat die contraproductief zou zijn.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3184   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift