Tegenstanders Chávez bestormen Twitter

De tegenstanders van de Venezolaanse president Hugo Chávez hebben zich massaal op Twitter gestort. Berichtjes met het label “free venezuela” vormden zelfs eventjes een van de grootste Twittertrends ter wereld. De president zelf brengt Twitter in verband met terrorisme.
“Ik wil geen schrik hebben om te zeggen wat ik denk.” “De rantsoenering van elektriciteit zet zelfs de verkeerslichten zonder stroom. Hoeveel ongevallen zal dat niet veroorzaken.” “Omdat de chaos toeneemt en wij zo’n politiek tumult niet verdienen.”

Via de populaire realtime-berichtendienst Twitter luchten de Venezolanen dezer dagen massaal hun hart over de Venezolaanse regering. Ze vinden dat ze hun mening niet vrij kunnen uiten. En de voortdurende stroomonderbrekingen – de verouderde waterkrachtcentrales kunnen de vraag niet aan - liggen hen steeds zwaarder op de maag. Velen eisen het ontslag van Hugo Chávez.

Televisiestation geslotenHet digitale protest volgt op het straatprotest dat eind januari in verscheidene steden te zien was. Studenten waren toen op straat gekomen na de sluiting van Radio Caracas Televisión (RCTV), een van de populairste televisiestations van het land maar volgens Chávez “een kanaal van coupplegers.” De Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten, een orgaan van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), en ook Frankrijk drukten hun ongerustheid uit over deze “achteruitgang van het recht op vrije meningsuiting.”

Eind vorige week kende het Twitter-protest een nooit eerder vertoonde piek: de berichtjes met “free Venezuela”  stonden wereldwijd op de derde plaats van meest verspreide tweets. Dat is opmerkelijk voor Spaanstalige berichten, en voor een land met minder dan 30 miljoen inwoners.

De reactie van Chávez liet niet lang op zich wachten. Hij noemde Twitter een “terreurinstrument” en vroeg het parlement om wetgeving voor te bereiden die het gebruik van het internet regelt.

Nieuwe piekMaar ook na de piek hield het niet op. Nog steeds worden duizenden protestberichtjes per dag op het net gegooid, soms tientallen per minuut. Gisteren (donderdag) schoten de trendgrafieken voor “free Venezuela” weer de hoogte in omdat veel berichtjes nu ook het label “iran” of “iran election” voerden, een van de belangrijkste Twittertrends van de laatste uren. “Venezolanen en Iraniërs verdienen het om in vrede te leven, weg met de dictators”, schreef een twitteraar.

Ook in een ander Latijns-Amerikaans land, Mexico, bezorgt Twitter de politici nachtmerries. De linkse oppositie bereidt daar een wetsvoorstel voor om sociale netwerksites als Twitter aan banden leggen. Ze wil zo vermijden dat ontvoerders in dienst van drugskartels gemakkelijk hun doelwitten kunnen lokaliseren. Mexicaanse jongeren proberen via Twitter ook alcoholcontroles te ontlopen. Het voorstel lokte al fel protest uit, ook op Twitter zelf.

Het aantal Twittergebruikers wereldwijd groeit nog steeds spectaculair snel. Tegenwoordig telt de microblogdienst al meer dan 70 miljoen gebruikers (al zijn die niet allemaal even actief). Per maand worden nu al 1,2 miljard tweets de wereld in gestuurd.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3097   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift