Tegucigalpa leert zich wapenen tegen zware stormen

Het heuvelachtige Tegucigalpa is bijzonder kwetsbaar bij stormen. Vijftien jaar na de verwoestende passage van orkaan Mitch leert de Hondurese hoofdstad er zich tegen te wapenen.

  • Thelma Mejía/IPS Schuine, trapvormige betonnen platen moeten het regenwater helpen bedwingen in de wijken El Reparto en El Berrinche. Thelma Mejía/IPS

Tegucigalpa, dat bijna 1400 vierkante kilometer groot is en 1,3 miljoen inwoners telt, is een van de meest kwetsbare punten van het land bij extreme weersfenomenen, waarschuwen experts. Orkaan Mitch maakte in 1998 meer dan vijfduizend doden en anderhalf miljoen daklozen in Honduras — in de hoofdstad werden grote delen vernield door overstromingen en grondverschuivingen.

Japanse steun

In 1974 werden 135 wijken als kwetsbaar bestempeld. Vandaag zijn dat er al meer dan 300, blijkt uit een studie van de VN en het College van Architecten van Honduras.

Het stadsbestuur heeft vorige maand een plan voorgesteld met honderd projecten om de gevolgen van de klimaatwijziging te verzachten. Die moeten meer dan 154.000 gezinnen in 70 wijken ten goede komen. Bij gebrek aan middelen is een plan voor het hele grondgebied nog niet mogelijk, zegt het stadsbestuur.

Drie grote projecten zijn al een tijd aan de gang, dankzij de hulp van het Japanse Agentschap voor Ontwikkelingssamenwerking (JICA). Na de passage van Mitch besloot het JICA de stabiliteit in de gevaarlijkste zones, El Reparto, Bambú en El Berrinche, aan te pakken.

Geen instortingen meer

“We voelen ons nu veiliger door deze werken. De grond beweegt niet meer zoals vroeger, en wanneer de stortbuien komen zien we niet meer de gebruikelijke instortingen”, zegt Magdalena Flores, die een fruitkraam heeft in El Reparto.

Japanse technici groeven infiltratieputten en kanalen, via verticale en horizontale boringen, om het water uit de ondergrond weg te halen. Hellende betonnen platen in de heuvelflanken moeten de kracht van de stromende regenwater breken.

Er zijn ook pluviometers en toestellen die grondbewegingen detecteren geplaatst. Die worden mee in de gaten gehouden door de plaatselijke bevolking.

Van de heuvel geschoven

Zonder de werken zouden de woningen van El Reparto, in het oosten van de stad, op korte termijn van de heuvel geschoven zijn, met ook zware gevolgen voor lager gelegen wijken, wijken met onder meer theaters en diplomatieke gebouwen.

Een gelijkaardig risico bestond op de heuvel El Berrinche, in het noordoosten van de stad. Mitch heeft daar de wijk La Soto helemaal weggeveegd. Er werd nu 750.000 kubieke meter sediment verwijderd en er worden acht infiltratieputten gebouwd.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3184   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift