Teheran vertraagt Iraans internet

Iraanse providers hebben de snelheid van de internettoegang vertraagd in internetcafés en bij thuisgebruikers. Ze doen dat op vraag van de Iraanse regering. De maatregel geldt niet voor bedrijven.
IRNA, het officieel nieuwsagentschap van Iran, maakte het nieuws donderdag (19 oktober) bekend. Het ministerie van Telecommunicatie verbiedt de providers om nog internetverbindingen aan te bieden die sneller zijn dan 128 kilobytes per seconde. Ze mogen ook geen breedbandpakketten meer aanbieden. Voor de meer dan zes miljoen Iraanse internetgebruikers zal het dus moeilijker worden om buitenlandse muziek, films en televisieprogramma’s binnen te halen. Ze kunnen ook geen buitenlandse nieuwsmedia meer volgen, zoals het populaire Channel One TV, een in Los Angeles gevestigd Iraans tv-kanaal dat 24 uur per dag rechtstreeks uitzendt op internet.

De nieuwe maatregel ontlokt kritiek bij parlementsleden, providers en academici. Ze verwijten de regering dat het de Iraanse ontwikkeling zal afremmen. Ramazan-ali Sedeghzadeh, voorzitter van de parlementaire commissie voor Telecommunicatie, zegt in de Britse krant The Guardian: “Elk land ter wereld streeft naar modernisering. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor snelle internetverbindingen. Het land heeft die nodig voor de toegang tot actuele wetenschappelijke informatie.”

Het ministerie van Telecommunicatie zegt dat de beslissing genomen werd door een groep beleidsmakers. Maar de hervormingsgezinde krant Etemad suggereert dat de ban deel uitmaakt van een officiële campagne die de Westerse “culturele invasie” een halt moet toeroepen. Volgens het Iraanse regime ondermijnen de buitenlandse media de islamitische cultuur bij de jongere generatie. Het regime wil ook vermijden dat politieke tegenstrevers zich organiseren door informatie op het web te gooien.

Aanvankelijk gebruikte het Iraanse regime gesofisticeerde software uit Zweden, de Verenigde Staten, Taiwan en Finland om kritische websites te blokkeren. Duizenden Iraanse studenten slaagden er echter snel in om de internetfilters te omzeilen. De snelheid van het internet terugschroeven lijkt dan meteen de makkelijkste oplossing.

Het verminderen van de internetsnelheid volgt op de jacht op illegale satellietschotels die miljoenen Iraniërs gebruiken om clandestien naar Westerse programma’s te kunnen kijken. De voorbije maanden heeft de politie duizenden van die schotels verwijderd.

Sinds de regering in 2000 onafhankelijke kranten het zwijgen oplegde, kenden journalistieke nieuwssites en kritische weblogs een grote groei. Volgens Human Right Watch was Farsi zelfs de op twee na meest gebruikte taal op blogs. In 2004 begon het regime op te treden tegen de online ontwikkelingen. Naast een striktere wetgeving en censuur via software greep het regime in door bloggers te arresteren. Arash Cigarchi kreeg veertien jaar celstraf omdat hij zijn mening via internet en de internationale pers had verspreid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.