Televisiedebat doorslaggevend in race naar presidentschap

Voor de Braziliaanse presidentskandidaat Luiz Inacio ‘Lula’ da Silva is het debat vanavond (donderdag) op de Braziliaanse televisie van doorslaggevend belang. In de peilingen is Lula da Silva nog maar enkele procenten verwijderd van de absolute meerderheid van de stemmen die hem zondag in de eerste ronde de overwinning zou kunnen bezorgen.



Het debat op de machtige omroep Red Globo, die bij tweederde van de Braziliaanse televisiekijkers het monopolie heeft, is het laatste voor donderdagavond een verbod op politieke publiciteit ingaat. In de laatste peilingen is Lula, de kandidaat van een coalitie rond de Arbeiderspartij (PT), nog maar een zucht verwijderd van de helft plus een van de stemmen. Aan de gestage groei van zijn populariteit leek vorige week echter een einde te zijn gekomen. Het debat is voor hem de laatste kans om de extra stemmen aan te trekken die hem zondag in de eerste ronde aan de overwinning kunnen helpen.

Mocht het tot een tweede ronde komen, is nog niet zeker wie de tegenstander van Lula da Silva wordt. De peilingen geven de sociaal-democraat José Serra een kleine voorsprong op de socialist Anthony Garotinho. Ook voor de strijd om de tweede plaats is het debat donderdag van cruciaal belang. Temeer daar uit de voorbije campagne is gebleken hoezeer het Braziliaanse electoraat zich door de media laat leiden.

Tot in juli en augustus werd Lula da Silva nog bedreigd door Ciro Gomes, de kandidaat van het Arbeidsfront die nu nog maar op 10 procent van de stemmen staat. De ster van Gomes begon te dalen ten koste van Serra sinds de Braziliaanse televisie vanaf 20 augustus dagelijks twee uur politieke zendtijd ter beschikking stelde in verhouding tot het stemmenaandeel van de partijen bij de vorige verkiezingen. Serra beschikte als kandidaat van enkele grote partijen over heel wat meer zendtijd dan zijn rivalen.

De Arbeiderspartij van Lula organiseerde bij vorige verkiezingen talrijke druk bijgewoonde openbare meetings en betogingen. Het aantal manifestaties werd dit keer beperkt en toegespitst op enkele strategische steden. De militanten worden een dagje ouder, de gemiddelde leeftijd ligt rond de veertig, weet Marcos Figueiredo, politicoloog aan de universiteit van Rio de Janeiro.

Intussen lijkt niemand nog te twijfelen aan de uiteindelijke overwinning van Lula, ook huidig president Enrique Cardoso niet. De kandidatuur van de voormalige metaalarbeider en vakbondsafgevaardigde wordt in Braziliaanse zakenmilieus op grote scepsis onthaald. Eugenio Staub, de eigenaar van het huishoudelektronicabedrijf Gradiente, heeft zich echter voor Lula uitgesproken.

Volledige zekerheid komt er pas maandagochtend in de vroege uurtjes. De 115 miljoen stemgerechtigde Brazilianen kiezen niet alleen een nieuwe president en vice-president, maar ook 27 nieuwe gouverneurs, nieuwe nationale en deelstaatparlementen en 54 senatoren. Het stemmen gebeurt voor het eerst overal elektronisch, zelfs in de meest ontoegankelijke uithoeken van het land. Voorafgaande tests hebben uitgewezen dat het computerstemmen niet leidt tot meer ongeldige stemmen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.