Ten oosten van Eden
Baharak Bashar en Pieter-Jan de Pue gingen in Turkije vluchtelingen en asielzoekers opzoeken. Voor velen ligt het beloofde land nog net een beetje meer naar het Westen, maar politiek en bureaucratie lijken samen te spannen tegen hun dromen en rechten.
In 2010 wachtten 10.391 geregistreerde vluchtelingen en 6.880 asielzoekers in Turkije op de afhandeling van hun asielaanvraag. De laatste zes jaar gaat het vooral om Irakezen, Iraniërs, Afghanen en Somaliërs. In theorie duurt de volledige afhandeling van de asielprocedure bij het UNHCR gemiddeld één jaar, maar in werkelijkheid zitten sommige asielzoekers en erkende vluchtelingen tot tien jaar of zelfs langer vast in Turkije. In die uitzichtloze wachtperiode werken velen onder hen in de illegaliteit, voor de helft of een derde van het loon van een Turkse burger.
Turkije ondertekende de Conventie van Genève in 1951 en het daaruit voortkomende Protocol in 1967, waarin de specifieke verwijzing naar Europese vluchtelingen uit 1951 geschrapt werd. Turkije bleef die beperking echter hanteren, waardoor in principe enkel Europese asielzoekers als vluchteling erkend kunnen worden. Een niet-Europese asielzoeker die in Turkije door het UNHCR als vluchteling wordt erkend, moet wachten tot een derde land hem of haar wil opnemen. Op dit moment doen alleen de VS, Canada, Australië, Noorwegen en Zweden dat. Noorwegen en Zweden geven volgens de vluchtelingen vooral voorkeur aan gezinnen, terwijl de VS vooral kiezen voor christelijke en andere religieuze minderheden. Ook homo’s en prostituees zouden sneller naar een derde land mogen vertrekken.
Dit project kwam tot stand met de steun van de Koning Boudewijnstichting in het kader van de projectoproep Migratiestromen en hun impact in België en Europa. De volledige reportagereeks van Ten westen van Fort Europa verscheen op www.dewereldmorgen.be.
Baharak Bashar publiceerde onlangs Djenghis, democratie en vrouwen. Een Iraanse van Gent naar Caïro bij uitgeverij EPO.
Maak MO* mee mogelijk.
Word proMO* net als 2824 andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.
Meer verhalen
-
Nieuws
-
Opinie
-
Nieuws
-
Interview
-
Podcast
-
Nieuws