Ten Westen!

Een verhaal over Ivoorkust dat de lezer meteen ook iets leert over autochtone en allochtone kwesties in ons Vlaamse tochtgat aan de Noordzee? Antropoloog Karel Arnaut doet het in zijn jongste boek Ten Westen! Activisme, migratie en subalterniteit in Ivoorkust.

In drie essays spint de auteur een zeer actueel verhaal over het land dat al een hele tijd geplaagd wordt door aanhoudend verkiezingsgeweld en daarmee af en toe het nieuws haalt. Weinig analyses gaven de westerse kijker of lezer de instrumenten om werkelijk te begrijpen wat in Ivoorkust gaande was en is. Ten Westen! doet dat wel, met diepgang en de gedrevenheid.

Arnaut focust op het discours rond migratie, autochtonie en Ivoirité, dat al enkele decennia de politiek in het West-Afrikaanse land kleurt. Hij beschrijft het activisme van de verschillende studentenbewegingen, jonge en oudere politieke leiders, academici en ook de culturele wereld. De extreme complexiteit van de Ivoriaanse samenleving komt tot leven en wordt met al haar capaciteiten en problemen au sérieux genomen. Niet alleen als een interessant en exotisch antropologisch onderzoeksobject, maar ook als een samenleving die op en voor zichzelf bestaat in de regio en de wereld. Ivoorkust komt daarbij bovendien naar voor als een land dat aanzet tot nadenken over ons eigen allochtonen/autochtonen-verhaal.

‘Het heeft me geleerd dat begrippen als allochtonie erg gelaagd zijn en vooral heel vloeibaar,’ zegt Arnaut over inzichten die hij zelf heeft opgedaan. ‘De enorme verwarring die ontstaat door het gebruik van die woorden laat niet meer toe een onderscheid te maken tussen migratie of problemen rond de herverdeling van rijkdom.’ Want: Het complexe verhaal van autochtonie en geopolitieke complottheorieën speelt zich af tegen een achtergrond van reële uitbuiting en aanhoudend imperialisme waartegen uiteindelijk weinig tot niets wordt ondernomen. Ten Westen! is leesvoer voor iedereen die vanuit zijn of haar zetel altijd eens een Afrikaans land van dichtbij heeft willen begrijpen en niet terugdeinst voor intelligente, wetenschappelijke, maar vooral meeslepende analyses over prangende lokale en globale problemen. Ook voor wie zich eventueel wel zou laten afschrikken, want Arnaut speelt dit allemaal klaar op minder dan honderd pagina’s. (or)

Ten Westen! Activisme, migratie en subalterniteit in Ivoorkust door Karel Arnaut is uitgegeven door VUB Press. 93 blzn. ISBN9789054878636

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3195   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift