Terreur tegen persvrijheid in Sri Lanka duurt voort

De brandstichting in een van de belangrijkste tweetalige nieuwsagentschappen, Lanka E-News (LEN), is een zoveelste klap voor de vrije meningsuiting in Sri Lanka. LEN geldt als een van de laatste media die dissidente stemmen aan het woord laten.

De brand die maandagochtend vroeg werd aangestoken, heeft de gebouwen van de nieuwssite volledig in de as gelegd. Volgens ngo’s is deze laatste aanslag op de persvrijheid in Sri Lanka de zoveelste misdaad die onbestraft blijft onder de regering van Mahinda Rajapaksa.

In april 2010 noemde het Comité voor de Bescherming van Journalisten (CPJ) Sri Lanka het vierde slechtste land ter wereld op zijn lijst van plaatsen waar “journalisten worden vermoord en hun daders vrijuit gaan”. In tien jaar werden hier evenveel journalisten vermoord, en sinds 2009 konden negentien journalisten het land ontvluchten met de hulp van het CPJ.

Geen aandacht

Enkele zaken blijven nazinderen. “Op 6 januari bijvoorbeeld werden de onafhankelijke Sirasa-televisiestudio’s met ‘militaire precisie’ gebombardeerd, aldus personeelsleden. Twee dagen later werd journalist Lasantha Wickrematunga door mannen op motorfietsen doodgeknuppeld”, verklaart Bob Dietz, coördinator van CPJ Azië.

“De pers in Sri Lanka beleeft een crisis en het wordt tijd dat de Verenigde Naties interveniëren. Alle ogen in de wereld zijn nu op Egypte gericht, en deze laatste aanslag op de pers krijgt geen aandacht omdat het niets nieuw is hier”, verklaart Dietz. “Er is sterke druk van de VN nodig om zeker te zijn dat Sri Lanka niet wordt vergeten.”

Petitie

Tot op heden toonde de VN weinig interesse om deze schendingen aan te pakken. Verder dan “de vrijheid van media is vitaal en journalisten moeten hun werk kunnen doen zonder de vrees voor een aanval” kwam Martin Nesirky, de woordvoerder van de VN-secretaris-generaal, niet.
 
Vorige week had Sandhya Eknelyoda een petitie afgegeven in het VN-kantoor in Colombo met de vraag of de organisatie kan bemiddelen bij de zoektocht naar haar echtgenoot Prageeth Eknelygoda, een cartoonist en columnist van LEN die vorig jaar verdween. Nesirky had maandag geen weet van de petitie en kon niet zeggen wat er mee zal gebeuren. De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) stuurde op 25 januari een persbericht uit om de petitie te steunen en opnieuw aan te dringen op een interventie van de VN ingrijpt.
 
Volgens critici weet de Sri Lankaanse regering geen raad met het feit dat de media onder vuur liggen. Haar antwoord zou gaan van ontkenning over verwaarlozing tot apathie. “We kunnen niet langer verwachten dat de regering haar verantwoordelijkheid zal opnemen. Daar is internationale druk en aanwezigheid in Sri Lanka voor nodig”, besluit Dietz.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.