Terrorisme heeft niet gewerkt als verkiezingsthema

Terrorisme als thema heeft weinig invloed gehad op de parlementsverkiezingen in India. Nochtans had de grootste oppositiepartij BJP (Bharatiya Janata Party) zwaar uitgehaald naar de aanpak van de regering.
Zowel tijdens de eerste als de tweede ronde van de parlementsverkiezingen werd India opgeschrikt door aanslagen van de naxalieten. Deze maoïstisch geïnspireerde opstandelingen strijden al zo’n veertig jaar tegen het centrale gezag in New Delhi. Hoe groot deze beweging is, valt moelijk te zeggen, maar ze zouden in zowat veertien deelstaten actief zijn. Ze zijn niet de enige die naar de wapens grijpen. Verschillende separatistische en radicaal-islamistisch groepen zijn verantwoordelijk voor een lange reeks aanslagen in India. In de periode tussen 2004 en 2007 vielen er meer dan 3500 doden bij terroristisch geweld, een cijfer waarmee India enkel Irak moest laten voorgaan.
Met de aanslagen in Mumbai nog vers in het geheugen leek terrorisme een belangrijk thema te worden in de parlementsverkiezingen. De oppositiepartij BJP had zware kritiek op de aanpak van de regering die ze veel te laks vond. Vooral premier Manmohan Singh moest het ontgelden wegens ‘te soft’. Zelf voerde de partij campagne met ‘Save India’ als slogan.
Terreur geen kingmaker in India
Toch heeft de nadruk op het gevaar van terrorisme de BJP weinig opgeleverd. Daar vallen verschillende verklaringen voor te geven. De parlementsverkiezingen mogen dan wel nationaal georganiseerd zijn, vaak laten kiezers zich leiden door lokale thema’s. Bovendien is terrorisme een thema dat in de eerste plaats leeft bij de stedelijke bevolking. En hoewel het nog te vroeg is voor een dergelijke conclusie lijkt het erop dat vooral de rurale kiezer bijgedragen heeft tot de overwinning van de Congresspartij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.