"Terroristen communiceren anders sinds Snowden"

Terroristen en andere vijanden van de Verenigde Staten passen hun elektronische communicatie aan na de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Dat zegt directeur van de Inlichtingendiensten James Clapper.

  • US Coast Guard James Clapper. US Coast Guard

Clapper toont zich in een hoorzitting voor de Amerikaanse Senaat duidelijk gefrustreerd door de onthullingen van Snowden. “We beginnen veranderingen te zien in het elektronisch communicatiegedrag van onze vijanden, met name terroristen”, zegt hij. “Een zorgwekkende trend, die naar mijn mening zal doorzetten.”

Volgens Clapper hebben de terroristen de onthullingen goed bestudeerd. “Terroristen en andere vijanden doen hun huiswerk en bestuderen de Amerikaanse bronnen, methoden en manier van werken”, zegt hij. “De inzichten die ze zo opdoen, maken ons werk veel, veel moeilijker. Dat betekent dat de levens van medewerkers risico lopen, en hetzelfde geldt voor onze strijdkrachten, diplomaten en burgers.”

Geen vrienden

Dat de directeur weinig goede woorden over heeft voor Snowden, is te verwachten. Hij kwam persoonlijk in het nauw door de onthullingen, omdat hij voor een Senaatscommissie had verzekerd dat er geen telefoongegevens werden verzameld van miljoenen Amerikanen.

De onthullingen van Snowden brachten drie maanden later aan het licht dat dat een flagrante leugen was: de NSA verzamelde al sinds 2006 massaal telefoongegevens van miljoenen burgers.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift