Terroristen verspreiden boodschappen via blogs

Terroristen verspreiden gecodeerde boodschappen aan medeplichtigen via blogs. Dat zegt de Indiase politie.
Vroeger bedienden terreurcellen zich van emails en van sociale netwerksites om met elkaar te chatten. De Indiase politie kwam zo al verdachten op het spoor, onder meer in verband met de bloedige treinaanslagen van 11 juli 2006 in Mumbai.

De terroristen hebben hun manier van communiceren daarom aangepast. Ze maken nu gebruik van blogs, die voor iedereen toegankelijk zijn, en smokkelen daar geheime boodschappen in. Dat is veel moeilijk op te sporen voor de politie, onder meer omdat je geen emailadres nodig hebt om de blogs te lezen.

“In emails kunnen veel andere email-identiteiten getraceerd worden”, zegt een politie-officier aan de Times of India. “Maar een blog kan door iedereen gelezen worden. Het enige wat de politie kan vinden, is het internetprotocoladres van de bloglezers. Het zal ons niet de exacte email-identiteit opleveren om de persoon te identificeren. Bovendien zijn de blogs zo geschreven dat de inhoud religieus of fanatiek lijkt, maar dat ze eigenlijk gecodeerde boodschappen voor terroristen bevat.”

Zowel de Indiase politie als de inlichtingendienst speuren nu blogs en websites af. Sites met beledigende religieuze inhoud worden geblokkeerd.

Maar volgens internetexperts is het een ongelijke strijd in India. De Indiase politiediensten zijn technologisch niet opgewassen tegen het cyberterrorisme, zegt onder meer Sanjay Pandey, een voormalig politie-officier die nu een bedrijf voor internetbeveiliging heeft. “Terroristen verspreiden vandaag boodschappen via blogs, cryptografie, steganografie enzovoort, maar het meeste politiepersoneel in de cybereenheden in ons land kennen zelfs die termen niet.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.