Terugkeer vluchtelingen verloopt moeizaam

De herintegratie van interne vluchtelingen in Oost-Timor in hun oorspronkelijke gemeenschappen loopt niet van een leien dakje. In een aantal gevallen moest president José Ramos-Horta zelfs persoonlijk tussenbeide komen.
Zo’n 150.000 mensen sloegen in 2006 op de vlucht toen geweld uitbrak in de jonge staat. Nadat de rust min of meer teruggekeerd was, begonnen vluchtelingen terug te keren naar hun woonst. De levensomstandigheden in de vluchtelingenkampen waren dan ook slecht. Vaak echter vonden mensen bij hun terugkeer hun huizen bezet door andere. In dergelijke gevallen moet een open dorpsraad uitkomst brengen, want niet altijd lukt. In Camea, een buitenwijk van de hoofdstad Dili, moest president Ramos-Horta persoonlijk mediëren om tot een oplossing te komen.
Het geweld in 2006 begon als een conflict tussen fracties in het leger en de politie maar escaleerde al gauw tot een verwarde strijd tussen verschillende etnieën en gewapende groepen. Een buitenlandse militaire interventie onder leiding van Australië maakte een einde aan het geweld, maar stabiel is de toestand in Oost-Timor nooit meer geworden

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2540   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift