Textielgigant beëindigt discussie arbeidersrechten met sluiting fabriek

Recente audits in de Hondurese vestiging van Gildan Activewear, een van Noord-Amerika’s grootste T-shirtproducenten, hebben niet het effect gehad dat de Amerikaanse arbeidsorganisaties Fair Labour Association en het Worker Rights Consortium voor ogen hadden. Middenin een discussieronde over de schending van internationale arbeidsnormen, doekt het bedrijf de fabriek op. Gildan stelt dat de sluiting een louter zakelijke beslissing is en niets te maken heeft met de aantijgingen.



Eind vorige week verbaasde Gildan Activewear vriend en vijand met de aankondiging dat de stikfabriek in de Hondurese stad El Progreso op 30 september dichtgaat. De 1.800 arbeiders staan dan op straat.

Economisch gaat het Gildan - dat 1.200 mensen in dienst heeft in Canada en 9.200 in fabrieken in Centraal-Amerika - nochtans voor de wind. Het in het Canadese Montreal gevestigde familiebedrijf is de afgelopen tientallen jaren fenomenaal gegroeid door de productie van effen T-shirts voor universiteiten en andere instellingen, die er hun logo op drukken. Gildan maakt 500 miljoen effen shirts per jaar - goed voor 29 procent van de Noord-Amerikaanse markt.

Het bedrijf kampt echter met aantijgingen dat het de internationale arbeidsnormen niet respecteert - met name in Honduras maar ook in Canada. In oktober 2003 sloot Gildan zich als ‘participating compagny’ aan bij de in de VS gevestigde Fair Labour Association (FLA). Daarmee verbond het bedrijf zich tot een gedragscode die zijn arbeiders onder meer het recht geeft zich te verenigen, hun een salaris garandeert dat gelijk is aan het plaatselijke minimumloon of de industriële norm - wat van beide het voordeligste blijkt – en hun ook het recht geeft op een vrije dag per week en niet meer dan 12 uur overwerk per week. Maar het bleef beschuldigingen regenen aan het adres van Gildan. In november 2003 - amper een maand na de aalsluiting bij de FLA - trok het Solidarity Labour Fund, een van Canada’s grootste pensioenfondsen, een investering van 68 miljoen dollar in omwille van ontslagen in de Hondurese fabriek. De maand daarop dienden het Maquila Solidarity Network uit Toronto, het Canadese Labour Congress (dat 2,5 miljoen arbeiders vertegenwoordigt) en de Federatie van Hondurese Arbeiders (FITH) een klacht in bij de FLA over het ontslag van twee arbeiders die een vakbond probeerden op te richten en een andere ontslagronde van 37 arbeiders. Een van de ontslagenen was een zwangere vrouw - terwijl de Hondurese arbeidswet dat expliciet verbiedt. De klagers gingen later ook aankloppen bij een ander inspectieorgaan, het Worker Rights Consortium.

De FLA bezocht de fabriek in Honduras en zowel de FLA als het Worker Rights Consortium voerden audits uit, hoewel ze die niet openbaar publiceerden. Tot vorige week waren ze met Gildan in gesprek over hun bevindingen. Naar verluidt verwezen de audits naar het ontbreken van faire betaling van overwerk, beschuldigingen van ongewenste intimiteiten en het belemmeren van het recht op vakbondsvorming.

De informatie die we uit Honduras kregen, was dat de toestand verbeterde, zegt Lynda Yanz, de coördinator van het Maquila Solidarity Network. We verwachtten ons niet aan een sluiting.

Gildan zegt dat de sluiting een louter zakelijke beslissing is, en dat het zal blijven samenwerken met de FLA om de werkomstandigheden in zijn andere fabrieken te verbeteren.

De FLA zegt te hopen dat Gildan nog op de sluiting zal terugkomen. Gildan zou een manier moeten vinden om de arbeiders ervan te overtuigen dat dit geen wraakactie is, zegt Rutledge Tufts, Executive Director van de FLA. Als een bedrijf een fabriek sluit of een vestiging verlaat, kan dat een indicator zijn dat het de vrijheid van vereniging probeert te omzeilen.” (ADR/PD)

http://gildan.com
http://www.fairlabor.org/
http://www.maquilasolidarity.org/campaigns/gildan/
http://www.workersrights.org/



Marty Logan


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.