"Thailand mag geneesmiddelenpatent breken"

De Amerikaanse regering geeft toe dat Thailand geen enkele wet van TRIPS-wetgeving op intellectueel eigendomsrecht heeft gebroken. Thailand krijgt veel kritiek van de farmaceutische bedrijven omdat het drie geneesmiddelenpatenten zou hebben gebroken.
Vorige week nog plaatste de officiële Amerikaanse buitenlandse handelsdelegatie, de machtige United States Trade Representative (USTR), Thailand op een lijst van in het oog te houden landen die de intellectuele eigendomsrechten hadden geschonden. Ze specificeerde niet of het ging over geneesmiddelenpatenten of over andere eigendomsrechten.
Thailand schoof in november vorig jaar eerst het patent op de aidsremmer ‘Efavirenz’ van de Amerikaanse farmagigant Merck Sharp and Dohme aan de kant, en deed daarna hetzelfde met de aidsremmer ‘Kaletra’, van het Amerikaanse Abbott Laboratories en met de bloedverdunner ‘Plavis’, van Sanofi-Aventis. Met behulp van zogenaamde dwanglicenties gebruikt het land nu goedkopere versies van die middelen. Volgens de TRIPS-akkoorden van de Wereldhandelsorganisatie kunnen ontwikkelingslanden daartoe hun toevlucht nemen als ze een gezondheidscrisis doormaken.
Het jaarrapport van de USTR stelde dat “de VS de mogelijkheid van een land erkent om volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie dwanglicenties uit te vaardigen.” Toch is het gebrek aan transparantie en juiste procedure in Thailand een ernstige reden tot bezorgdheid volgens het rapport.
Hoewel Thailand volgens de Amerikaanse regering niet in overtreding is, ziet de nieuwe website www.thailies.com van USA for Innovation dat anders. USA for Innovation is een Amerikaanse organisatie die naar eigen zeggen het publiek wil informeren over het belang van intellectuele eigendomsrechten voor Amerikaanse innovatie. De organisatie kiest duidelijk de kant van de farmaceutische industrie en stelt dat “Thailands acties de TRIPS-akkoorden van de Wereldhandelsorganisatie schenden.”
Toen Thailand in januari een dwanglicentie uitvaardigde voor de aidsremmer Kaletra van Abbott, reageerde het bedrijf door te weigeren zeven nieuwe geneesmiddelen in het land te registeren. Daarmee kregen Thai onder meer geen toegang tot een belangrijke nieuwe aidsremmer Aluvia, die speciaal is ontwikkeld voor landen met een tropisch klimaat. Het medicijn is ook onder hoge temperaturen goed houdbaar. Begin april stelde het bedrijf voor om beide aidsremmers tegen de verlaagde prijs van 1000 dollar voor een jaardosis voor één patiënt aan te bieden in Thailand. Dan moest het land echter wel de dwanglicentie intrekken.

Brazilië volgt Thaise voorbeeld


Activisten, HIV-patiënten en academici in Thailand en daarbuiten juichen de houding van Thailand toe. “Andere landen zullen zich zekerder van zichzelf voelen om dwanglicenties uit te vaardigen, in plaats van er alleen mee te dreigen en er dan omwille van de druk weer vanaf te zien”, zegt Paul Cawthorne van Artsen Zonder Grenzen. Die organisatie voert dat een internationale campagne voor toegang tot essentiële geneesmiddelen en het recht op dwanglicenties.
Vorige week vrijdag tekende de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva een decreet om een Braziliaanse dwanglicentie uit te vaardigen voor de aidsremmer ‘Efavirenz’. “Thailand is een inspiratie en een voorbeeld voor ons allemaal geweest”, schreef een gezondheidsfunctionaris van de Braziliaans overheid begin maart in een brief aan het Thaise ministerie van Gezondheid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.