Thailand op weg naar burgeroorlog

Thailand glijdt langzaam af naar een burgeroorlog. De botsingen tussen voor- en tegenstanders van de regering worden steeds heviger. In beide kampen vallen steeds meer slachtoffers. Ondertussen is de bezetting van de internationale luchthaven nog steeds niet ten einde. Er is meer geweld op komst, zeggen analisten.
Chaturon Chaiseng is een voormalig minister en sympathisant van de regering. Hij waarschuwt dat er meer botsingen zullen komen naarmate het politieke klimaat slechter wordt. “Het land zal steeds meer geweld zien; er staan ons nog ergere dingen te wachten.”
De Thaise krant ‘Daily Mail’ berichtte vorige week over de koelbloedige moord op een 37-jarige aanhanger van de regering door een 70-jarige man die de premier weg wil. In de noordelijke stad Chiang Mai werd vorige week dan weer een tegenstander van de huidige regering met messteken gedood door een groep woedende voorstanders.
Afgelopen zondag ging een bom af in het kantoor van de eerste minister, een plek die sinds augustus wordt bezet door de Volksalliantie voor Democratie. Dat is de beweging die de regering weg wil. De bom maakte 48 gewonden. Eerder werd een granaataanslag uitgevoerd op de gebouwen van de satelliettelevisie, de spreekbuis van de alliantie.
Gewapende militanten van de alliantie openden vorige week dan weer het vuur op betogers uit het andere kamp in de straten van Bangkok. Lokale media rapporteerden ook dat de politie machinegeweren, munitie, kogelvrije vesten en metalen knuppels had gevonden in een wagen van de alliantie.

Geduld raakt op


De Volksalliantie voor Democratie wordt ondersteund door de stedelijke middenklasse, royalisten en de rijke elite. Het politieke doel van de beweging is het aftreden van de regering van de coalitieregering die vorig jaar in december de verkiezingen won. In de plaats daarvan zou voorlopig een nieuwe militaire regering moeten komen, de negentiende van het land. De belegering van de internationale luchthaven Suvarnabhumi die op 25 november en die de regering op de knieën moet dwingen, is nog steeds gaande.
Het geduld van de bevolking met de acties van de alliantie raakt op.
De acties van de alliantie hebben kwaad bloed gezet bij de voorstanders van de regering, die  voornamelijk in het arme noordoosten van het land leven. Khon Kaen is één van deze gebieden. “Het geduld van de bevolking met de acties van de alliantie raakt op”, zegt David Streckfuss, een academicus uit de VS die specialiseert in Thaise politieke cultuur. Momenteel verblijft hij in Khon Kaen. “Mensen die normaal gezien niet in politiek geïnteresseerd waren, zoals verkoopsters, kleermakers of restauranteigenaars raken steeds meer politiek betrokken en worden steeds kwader op de alliantie.” 
De botsingen tussen Thailanders van verschillende politieke strekkingen doen het land beseffen dat de nationale eenheid die door de elite werd gepropageerd, een mythe is”, zegt Streckfuss.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.