Thailand opnieuw onrustig

Honderden roodhemden, aanhangers van ex-premier Thaksin Shinawatra, hebben minister-president Abhisit Vejjajiva dinsdagochtend enkele uren gegijzeld in een hotel in Pattaya. Woensdag trokken duizenden aanhangers van Shinawatra de straat op om het ontslag te eisen van de regering, maar Vejjajiva weigert voorlopig af te treden.
De protesten escaleren sinds eind maart en hebben zich van de hoofdstad Bangkok naar verschillende provincies verspreid. Het scenario lijkt een spiegeling van de gebeurtenissen eind 2008, toen de rechtse, koningsgezinde oppositie (gele hemden) de straat op trok en de toenmalige regering  tot ontslag dwong. Nu zijn het de ‘Rode Hemden’, pro-Thaksin betogers, die op straat komen (zie ook: tijdlijn gele hemden versus rode hemden).
Ze beschuldigen de regering ervan via ‘illegale middelen’ aan de macht gekomen te zijn en eisen nieuwe verkiezingen. Premier Vejjajiva heeft daar geen oren naar. Hij vermijdt de confrontatie door weg te blijven uit zijn ambtswoning, waar duizenden Rode Hemden zich verzameld hebben. Thaksin spreekt de betogers geregeld toe in videoboodschappen waarin hij ze oproept om de huidige regering ten val te brengen en ‘de democratie te herstellen’.

ASEAN-top nog niet verstoord


De protesten hebben de Asean-top, de top van de Associatie van Zuid-Aziatische Naties in Thailand, nog niet kunnen verstoren, ook al hebben actievoerders aangekondigd de ontmoetingen te willen dwarsbomen. ‘Geen enkele leider heeft ondertussen afgezegd als gevolg van de protesten’, zegt Saphachai Jaisamut, woordvoerder van de regering op een persconferentie.
‘We zijn bezorgd over de protesten, maar we hebben ze in de hand. Het zijn er alleszins niet meer dan we hadden verwacht. Er is geen plan B, omdat we ervan overtuigd zijn dat de ontmoetingen zullen doorgaan’, zegt Jaisamut.

Gijzeling


Honderden roodhemden hebben de premier dinsdagochtend urenlang gegijzeld in een hotel in Pattaya, waar hij een kabinetsvergadering hield en aanwezig is om de Asean-vergadering bij te wonen. Toen Vejjajiva uiteindelijk kon ontsnappen, vielen de roodhemden zijn autokonvooi aan en raakten de bestuurder en enkele veiligheidsagenten gewond.
De dag na de gijzeling kwamen tienduizenden roodhemden de straat op in de Thaise hoofdstad Bangkok om het ontslag van de regering te eisen. De deelnemers scandeerden de slagzin: ‘Thaksin terug, Abhisit buiten’. Ook posters van de ex-premier waren alomtegenwoordig in het straatbeeld.
Ondertussen heeft de vice-minister van Binnenlandse Zaken Thaworn Senneam bekendgemaakt dat ze zouden weten in welk land ex-premier Thaksin Shinawatra zich verbergt. Op 4 april onthulde Thepthai Sengpong, de woordvoerder van eerste minister Vejjajiva, dat ex-premier Shinawatra zich in Cambodja zou bevinden, waar hij gezien was bij de ambtswoning van de Cambodjaanse eerste minister Hun Sen.

Zolang er geen antwoord komt op de roep voor verandering zal het conflict blijven voortduren.
Enorme veiligheidsmaatregelen


Divya Gopalan, reporter van Al-Jazeera, zag enorme veiligheidsmaatregelen met 2500 politiemensen op straat en 5000 soldaten stand-by. ‘Wegen zijn zelfs geblokkeerd om te vermijden dat mensen van het platteland toestromen in de hoofdstad’, zegt Gopolan.
De eerste minister zelf waarschuwde de betogers dat elke vorm van geweld bestraft zou worden en herhaalde dat er van aftreden geen sprake kan zijn.

Diepe kloof


Premier Abhisit Vejjajiva stelde begin deze week dat Thailand voor een mogelijke burgeroorlog staat na drie jaar van politieke instabiliteit. Het land is dan ook diep verdeeld tussen aanhangers van Thaksin, vooral landelijke en stedelijke armen, en de traditionele machtskringen: het paleis, het leger en de bureaucratie.
Sean Boonpracong, een politiek analist in Bangkok, zegt op Al-Jazeera dat de situatie enorm gevaarlijks is voor Thailand: ‘De proteststem van de aanwezigen klinkt luid en duidelijk. Ze verwijten de huidige regering van Vejjajiva dat ze samengewerkt heeft met het leger in het vormen van deze overheid en ze willen tevens een nieuwe grondwet. Zolang er geen antwoord komt op de roep voor verandering zal het conflict blijven voortduren.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.