Thailand raakt in snel tempo aanzien kwijt

Thailand raakt in snel tempo zijn aanzien in de regio kwijt, als gevolg van de aanhoudende politieke onrust in het land. Leiders van buurlanden vragen zich af of het land nog wel in staat is als gastheer op te treden van top van Zuidoost-Aziatische leiders, die gepland staat voor half december.
Jarenlang veroorloofden de Thai zich een houding van superioriteit ten opzichte van hun buren op het vasteland van Zuidoost-Azië. Die trots kwam voort uit de Thaise reputatie op het gebied van politieke stabiliteit - ondanks diverse coups - die veel buitenlandse investeerders aantrok.
Van de Thaise reputatie is niet veel meer over, na de bezetting van de internationale luchthaven van Bangkok door rechtse anti-regeringsdemonstranten, die vandaag (zondag) de vijfde dag inging. De rechtse demonstranten wisten eerder dit jaar al drie vliegvelden te bezetten. Die acties volgden nadat ze in mei de straat op gingen om het aftreden van de democratisch gekozen regering te eisen.
Armere landen waar Thailand op neerkeek stellen nu vragen die het land in verlegenheid brengen. Cambodja en Laos hebben geïnformeerd of Thailand nog wel in staat is als gastheer op te treden van de top van Zuidoost-Aziatische leiders die gepland staat voor half december in de noordelijke stad Chiang Mai. Vietnam voerde donderdag de druk op Bangkok op om de jaarlijkse bijeenkomst van de Associatie van Zuidoost-Aziatische landen (ASEAN) uit te stellen.
Twee rijkere landen uit de regio, Singapore en Maleisië, spraken aan het einde van de week hun zorgen uit over de toestand in Thailand. “We hopen dat alle groepen in Thailand de politieke wil kunnen opbrengen om een oplossing te zoeken het land”, zei de Singaporese minister van Buitenlandse Zaken, George Yeo tegen Channel News Asia. “De toeristenindustrie heeft hier zwaar onder te lijden. Ik maak mij zorgen over de ASEAN-top.”
De Maleisische premier Abdullah Ahmad Badawi zou volgens persbureau Bernama nog niet zeker weten of hij naar de ASEAN-top afreist. De reden zou echter zijn dat er op hetzelfde moment zijn eigen land een belangrijke parlementaire sessie op de agenda staat.

Pijnlijk


“Het is allemaal erg pijnlijk voor de Thai, vooral nu kleinere landen op het vasteland van Zuidoost-Azië vragen gaan stellen”, zegt Puangthong Pawakapan, politicoloog aan het departement voor Internationale Betrekkingen van de Chulalongkorn Universiteit in Bangkok. “Het wijst erop dat buurlanden ons zien als een land dat de controle kwijt is. Van onze reputatie op het gebied van economische, politieke en sociale stabiliteit is niet veel meer over.”
Bangkok wil de ASEAN-top het liefst laten doorgaan, want uitstel zou de reputatie van land nog meer beschadigen, zei de Thaise premier Somchai Wongsawat vrijdag tegen journalisten. Thailand nam in oktober al het besluit om de top te verplaatsen van Bangkok naar Chiang Mai. Dat besluit kwam nadat demonstraties van aanhangers van de Volksalliantie voor Democratie (PAD) uit de hand liepen. Zij kwamen bij het parlementsgebouw in aanvaring met de politie. Bij de confrontatie vielen twee doden onder de demonstranten. Honderden anderen raakten gewond.
De Volksalliantie voor Democratie heeft, anders dan de naam doet vermoeden, niet het doel de electorale democratie te bevorderen. De partij wil dat het leger opnieuw een coup pleegt, de negentiende in het land, en is voorstander van een politiek regime waarbij 70 procent van de parlementsleden benoemd wordt.
De PAD heeft vooral aanhang onder de middenklasse in de steden, koningsgezinden en de elite. De stem van de meerderheid van de bevolking, die voor het grootste deel bestaat uit arme plattelandsbewoners, wordt daarbij genegeerd. Zij zorgden er bij de verkiezingen van vorig jaar december voor dat de huidige zespartijencoalitie aan de macht kwam.
De succesvolle protestacties van de PAD en de stilzwijgende sympathie die de partij heeft van het leger, leidde tot een andere, nieuwe ontwikkeling in de Thaise politiek die de zorgen van de ASEAN-landen rechtvaardigt. Premier Somchai heeft Bangkok verlaten en verblijft momenteel “uit veiligheidsoverwegingen” in Chiang Mai, de stad waar zijn vrouw vandaan komt en waar veel steun bestaat voor zijn regering. Het is nog niet duidelijk wanneer de premier zal terugkeren naar Bangkok.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.