Thailands Pentagon

Het geweld in het diepe zuiden van Thailand is terug van nooit weggeweest. De opstand in Pattani, Narathiwat en Yala is in feite zo oud als de aanhechting van het – etnisch Maleise –sultanaat bij het toenmalige koninkrijk Siam in 1909, en heeft dan ook zowel politieke, sociale als cultureel-religieuze wortels.

  • CC Udey Ismail Thaise militairen op patrouille in Pattani, Zuid-Thailand. Premier Yingluck Shinawatra wil met een nieuw commandocentrum de schimmige opstand in de regio aanpakken. CC Udey Ismail

In januari 2004 barstte de frustratie uit in een nieuwe gewapende opstand met sterk islamistische inslag. Sindsdien is er bijna geen dag voorbijgegaan zonder dat er doden vielen bij aanslagen of confrontaties tussen een vrij schimmig opstandelingenleger en de Thailandse ordetroepen.

De voorbije zomer haalde het conflict even de internationale pers door een bomaanslag op een bekend driesterrenhotel in Pattani. Intussen neemt ook het gebruik van bermbommen tegen legervoertuigen toe, een duidelijk teken dat de opstandelingen steun en materiaal krijgen vanuit internationale netwerken. Op 7 augustus werd in de provincie Pattani een legervrachtwagen opgeblazen door zo’n bermbom, waarbij negen gewonden vielen. Dezelfde dag werd in de provincie Narathiwat een militaire bus van de weg geblazen door de ontploffing van een gasfles.

Pentagon II

De regering van Thailand heeft de opstand de voorbije acht jaar steeds benaderd als een noodtoestand die manu militari bestreden moet worden.
De regering van Thailand heeft de opstand de voorbije acht jaar steeds benaderd als een noodtoestand die manu militari bestreden moet worden. Premier Yingluck Shinawatra probeert nu de coördinatie van die aanpak te verbeteren door vice-premier Chalerm tot hoofd van een nieuw commandocentrum te benoemen, waar de verschillende informatielijnen en commandostructuren op elkaar afgestemd moeten worden.

Chalerm ziet dat centrum als een soort Thailands Pentagon: ‘Dit Pentagon II zal de strijd van de regering tegen de zuidelijke opstand efficiënter maken, net zoals het Pentagon met succes de jacht op Osama bin Laden georganiseerd heeft.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.