Thais parlement overweegt homohuwelijk

Het Thaise parlement buigt zich binnenkort over een wetsvoorstel dat gelijke rechten garandeert voor homo’s, lesbiennes en transseksuelen. Thailand is daarmee het eerste land in Zuidoost-Azië dat het homohuwelijk overweegt.

  • Sutthida Malikaew/IPS Onder de Thaïse wet mogen transseksuelen hun naam of geslacht op hun identiteitskaart niet veranderen. Sutthida Malikaew/IPS

Vorig jaar besloten de 55-jarige Nathee Theeraronjanapong en zijn partner Atthapon Janthawee na twintig jaar relatie in het huwelijksbootje te stappen. Maar de lokale overheid in de noordelijke stad Chiang Mai weigerde het huwelijk op basis van de Thaise wetgeving, die huwelijken tussen partners van hetzelfde geslacht verbiedt.

Het koppel diende klacht in bij de Mensenrechtencommissie in het parlement. Ze benadrukten dat ze volgens de Thaise grondwet recht hadden op dezelfde bescherming als iedereen. Daarmee ontketenden ze een politieke storm die uiteindelijk leidde tot de oprichting van een commissie met parlementairen, wetenschappers en homorechtenactivisten, die nieuwe wetgeving moest uitdokteren.

Wiratana Kalayasiri, de Democratische vertegenwoordiger van de commissie in het parlement, zegt dat er heel wat tegenstand bestond onder de doorgaans oudere vertegenwoordigers. “Aanvankelijk was er een negatieve indruk en vroegen mensen me waarom ik mij hiervoor inzette. Maar geleidelijk aan begonnen mensen te begrijpen dat dit een mensenrecht is van het Thaise volk, dat gewaarborgd is onder de grondwet. Sindsdien zijn de meningen veranderd”, zegt hij.

Aanvaarding

Homorechtenactivsten zoals Anjana Suvarnananda hopen dat het wetsvoorstel de aanvaarding door de Thaise bevolking kan verbeteren. “Veel homo’s, lesbiennes en transseksuelen worstelen met het probleem van aanvaarding door hun ouders”, zegt ze. “Er is veel druk om tegemoet te komen aan de traditionele visie van wat een gezin is. Daarom is het belangrijk dat de omschrijving van het huwelijk, momenteel tussen een man en een vrouw, verandert. Als we het idee kunnen lanceren dat een gezin kan ontstaan uit de band tussen twee mensen die elkaar liefhebben, dan zullen onze ouders en onze maatschappij onze levenswijze sneller accepteren.”

In 1956 werd het verbod op sodomie uit de Thaise strafwet geschrapt en werd seks tussen mensen van hetzelfde geslacht legaal. Thailand is nu het eerste land dat het homohuwelijk overweegt, en bevestigt daarmee zijn progressief imago. De rest van de regio is heel wat minder ruimdenkend. Sodomie wordt bestraft in onder meer Brunei, Birma, Maleisië en Singapore.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.