Thais plan tegen overstromingen valt al meteen in het water

De dijkbreuken in Sukhothai konden op geen slechter moment komen voor de Thaise regering. Ze had nog maar net een ambitieus plan tegen overstromingen aangekondigd.

Een week geleden kwamen grote delen van Sukhothai, de vroegere koninklijke hoofdstad, op 430 kilometer van Bangkok, onder water te staan. Door de overvloedige regen was de Yom-rivier zo gezwollen dat de dijken het hadden begeven.

Het deed meteen denken aan de grote overstromingen vorig jaar, waarbij ook Bangkok onder liep, de grootste overstromingen in de geschiedenis van het land. Dertien miljoen mensen werden getroffen, 815 mensen kwamen om, de economische schade werd geraamd op 35 miljard euro.

Niet hersteld

De dijken in Sukhothai waren aan herstelling toe maar na de overstromingen van vorig jaar is dat niet gebeurd, zei minister van Wetenschap en Technologie Plodprasop Suraswadi op de radio.

De overstromingen zijn wel heel wat minder groot dan die vorig jaar, maar de timing brengt eerste minister Yingluck Shinawatra en haar één jaar oude regering in verlegenheid.

Nauwelijks twee weken voor de overstromingen had de regering een ambitieus plan ontvouwd om de overstromingen in stedelijke gebieden tegen te gaan.

Rampen onvermijdelijk

“Het wordt moeilijk, zo niet onmogelijk om steden te vrijwaren van rampen”, zegt Jerry Velasquez, regionaal coördinator van de VN-organisatie UNISDR (International Strategy for Disaster Reduction).

Aziatische steden zijn kwetsbaarder voor overstromingen door hun economische groei, zegt Velasquez. Bangkok is daar een mooi voorbeeld van. De Thaise hoofdstad ligt aan de Chao Phraya. In dat rivierbekken werkt 78 procent van de Thailanders en wordt 66 procent van het bruto binnenlands product gegenereerd. “Door zijn ontwikkelingspatronen is Bangkok economisch extreem kwetsbaar voor overstromingsrampen.”

Delta’s

In een vorige maand gepubliceerd rapport waarschuwt de Aziatische Ontwikkelingsbank dat tegen 2025 meer dan 400 miljoen Aziatische stadsbewoners risico lopen bij overstromingen aan de kust en ongeveer 350 miljoen bij overstromingen in het binnenland. “Tenzij dit goed wordt aangepakt, kunnen deze trends leiden tot een wijdverspreide achteruitgang van het milieu en een dalende levensstandaard.”

Steden als Bangkok, Dhaka, Ho Chi Minhstad en Tianjin lopen zowel bij overstromingen aan de kust als bij overstromingen in het binnenland groot gevaar, zegt de Aziatische Ontwikkelingsbank.

Veel Aziatische steden zijn gebouwd in de delta’s van rivieren. Daardoor “is het geen verrassing dat veel Aziatische steden gevoelig zijn voor overstromingen. Maar de toename van de overstromingen als gevolg van de klimaatwijziging kan de huidige capaciteit van de infrastructuur van deze steden overstijgen, zoals in 2011 in Bangkok gebeurd is”, zegt het rapport.

Rijstboeren

Het nieuwe Thaise plan tegen overstromingen, dat bijna 9 miljard euro kost, moet de fouten uit het verleden vermijden, zegt Anond Snidvongs, directeur Zuidoost-Azië van het Global Change System for Analysis, Research and Training. Het netwerk van rivieren en kanalen moet anders gebruikt worden, zegt hij.

“In het verleden moest waterbeheer ervoor zorgen dat de rijstboeren in het droge seizoen van water werden voorzien. Nu is het beleid veranderd: waterbeheer moet ook overstromingen aanpakken.” Zoiets past in de adaptatie aan de klimaatverandering, zegt Snidvongs.

 

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.