Thaise aidspatiënten vragen toegang tot nieuwe generatie aidsremmers

Thaise aidspatiënten hebben nog geen toegang tot de nieuwste generaties aidsremmers, die effectiever zijn en ook goed blijven bij tropische temperaturen. De reden, zegt Artsen zonder Grenzen, is dat de verdeler van de pillen de oude voorraden niet wil vervangen.
Aidsremmers moeten traditioneel in de koelkast bewaard worden omdat ze anders hun kracht verliezen. Het was dan ook goed nieuws toen Thaise hiv-patiënten hoorden dat Iopinavir/ritonavir, een nieuwe generatie aidsremmers, even krachtig blijft bij tropische temperaturen. Het geneesmiddel heeft nog andere voordelen: je moet minder pillen slikken en er zijn geen dieetvoorschriften mee gemoeid.

Maar in Thailand is Iopinavir/ritonavir niet te verkrijgen. De verdeler, het Amerikaanse farmabedrijf Abbott Laboratories, “weigert het medicijn te verdelen omdat ze zeggen dat de oudere versie nog steeds voorradig is in Thailand. Terwijl in de VS en Europa de oude voorraden wel zijn vervangen”, zegt Nathan Ford, de coördinator van het programma voor toegankelijke medicijnen van Artsen Zonder Grenzen (MSF).

MSF dreigt met een pr-campagne aan het adres van Abbott. “Dit is een klassiek voorbeeld van hoe je door één bedrijf gegijzeld wordt omdat er geen generisch alternatief voorhanden is”, zegt Ford. De hulporganisatie krijgt de steun van Thaise aidsgroepen zoals de AIDS Access Foundation, een ngo uit Bangkok.

Thailand is een internationaal succesverhaal wat betreft de strijd tegen aids. De ongeveer 80.000 aidspatiënten – op 600.000 hiv-patiënten - hebben toegang tot goedkope generische medicijnen. Die worden gemaakt door de GPO, een overheidsorganisatie. De maandelijkse behandelingskost per patiënt bedraagt 1200 baht (25 euro).

Maar ongeveer 5 tot 8000 aidspatiënten hebben een resistentie ontwikkeld tegen de eerstelijnsmedicijnen. “Voor die mensen zijn de nieuwe medicijnen de enige hoop. De tweedelijnsmedicijnen moeten ingevoerd worden in Thailand. Ofwel moet Abbott ze laten maken door de GPO,” meent de AIDS Access Foundation.

Steeds meer Thai zullen op termijn nieuwere aidsremmers nodig hebben. De kost van het hiv-programma van de overheid kan stijgen van 38 naar 500 miljoen dollar binnen tien jaar, schat de Wereldgezondheidsorganisatie, “want doordat het virus steeds resistenter worden, moeten de medicijnen vervangen worden door nieuwe en duurdere geneesmiddelen.”

Volgens de VN-organisatie UNAIDS is het debat over de nieuwe generatie medicijnen onvermijdelijk. “We kunnen er niet van uitgaan dat iedereen maar de eerstelijnsmedicijnen nodig heeft. De tweedelijns zijn duur en het beleid moet daar een oplossing voor vinden.”

Abbott stelt Iopinavir/ritonavir wel beschikbaar in veel MSF-projecten in Afrika en dat tegen een verminderde jaarprijs van 500 dollar per patiënt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.