Thaise coup verontrust naburige democratieën

De snelle militaire coup in Thailand maakt de ASEAN-lidstaten onzeker over de stabiliteit van hun eigen democratie. Door haar vijftien jaar ervaring met democratie, nam Thailand een steeds belangrijker voorbeeldrol in voor de andere lidstaten van de regionale ASEAN-beweging.
In Maleisië reageerde de bevolking, met premier Abdullah Badawi op kop, geschokt door de plotse en onverwachte ineenstorting van de democratie in Thailand. Maleisië keek tot nu toe op naar het schijnbaar stabiele democratische systeem in Thailand, zeker omdat Maleisië zelf twee decennia onder autoritair bewind achter de rug heeft.

Het geloof ligt aan diggelen dat een militaire interventie in een democratisch bestel als dat van Thailand voorgoed onmogelijk was. Dat was nochtans de hoop toen in 1992 de democratie in Thailand hersteld werd. Het land werd sindsdien naar voor geschoven als een voorbeeld voor andere ASEAN-lidstaten als Cambodja, Vietnam, Laos en Myanmar. Ook andere landen van de tien leden tellende regionale organisatie als Singapore, de Filippijnen, Brunei en Indonesië hebben hun deel van de autocratische of militaire regimes gehad.

“Ik voel me ongemakkelijk bij deze militaire coup. Ik ben bang dat dit een gevaarlijk precedent schept in een land dat zijn laatste staatsgreep al jaren geleden had moeten doormaken”, stelt Steven Gan, journalist bij Malaysiakini, een onafhankelijk nieuwsportaal in Maleisië.

“Zullen de generaals de macht teruggeven aan de burgers zoals ze beloofd hebben? Betekent dit dat het leger telkenmale tussenbeide zal komen als een democratische regering niet werkt?” vraagt Gan zich af. “Als een democratie echt volwassen is, dan lost ze zulke problemen op een andere manier op, namelijk door middel van verkiezingen.”

Ook de Maleisische premier Badawi zei zich ongemakkelijk te voelen bij de snelle regimewissel in Thailand, en daarmee reflecteerde hij de ongerustheid van andere ASEAN-staatshoofden. ASEAN was net steeds harder de kar aan het trekken ter promotie van de mensenrechten, de burgergemeenschap en democratisch bestuur in de lidstaten. Thailand vervulde een sleutelrol in dat proces.

Aangedreven door Maleisië en Thailand had ASEAN zich harder dan ooit opgesteld tegen de militaire junta in Myanmar. Maar na de militaire blitz-vertoning in Thailand heeft dat initiatief nog weinig geloofwaardigheid.

Volgens de krant New Straits Times heeft de coup Thailand op gelijke hoogte gebracht met het militair geleide Myanmar, waar Thailand de democratie net probeerde te promoten. “De staatsgreep is slecht voor Thailand en voor de ASEAN”, besluit de krant.

“Decennia van Thaise vooruitgang in democratie, respect voor de mensenrechten en de wet zijn tenietgedaan door de militaire leiders”, vindt de Maleisische oppositieleider Lim Kit Siang.

Niemand in Maleisië laat echter een traan voor de omvergeworpen Thaise premier Thaksin Shinawatra. Diens hardhandige optreden tegen de moslimopstand in het zuiden van Thailand, aan de grens met Maleisië, heeft zijn populariteit duidelijk geen goed gedaan.

In Maleisië kijken ze nu uit naar twee zaken: hoe snel de democratie wordt hersteld, en hoe er in de toekomst zal opgetreden worden tegen de Thaise moslims. “Een permanente en blijvende oplossing voor het moslimprobleem zal de wonden helpen helen die geslagen zijn door Thaksins hardhandige beleid”, denkt socioloog en voorzitter van de ‘International Movement for a Just World’, Chandra Muzaffar. “Dat zal al een grote stap zijn om de moslimwoede te koelen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.