Thaise justitie ligt onder vuur

De strenge beteugeling van majesteitsschennis is steeds meer Thailanders een doorn in het oog. Na de dood van een gevangene barstte het protest tegen de rechterlijke macht openlijk los, wat niet zo evident is in Thailand.

Thaise rechters wanen zich onaantastbaar, hekelen activisten. Wie zich tegen een rechter verzet, riskeert zeven jaar gevangenisstraf. Er heerst dus heel wat angst onder de bevolking. Toch komen steeds meer Thailanders in opstand tegen de rechterlijke macht.

De laatste katalysator van het protest was de dood van gevangene Ampol “Akong” Tangnoppakul op 8 mei. Deze 62-jarige grootvader was in november tot twintig jaar cel veroordeeld in een controversieel proces over censuur.

Ondanks weinig overtuigend bewijsmateriaal kreeg Akong een van de zwaarste straffen opgelegd, omdat hij vier sms’en zou hebben verstuurd waarin de koninklijke familie werd beledigd. Bovendien heeft hij volgens Amnesty International acht keer zijn vrijlating op borgtocht gevraagd, zodat hij medische hulp kon zoeken voor de leverkanker waaraan hij uiteindelijk overleden is.

Woede

Er staat vijftien jaar gevangenisstraf op elke daad of uitspraak waarvan de rechtbank oordeelt dat ze de koning, koningin, kroonprins of regent beledigt. De bepalingen in de strafwet zijn meer dan honderd jaar oud.

Sinds Akongs dood stak een golf van woede jegens het Thaise gerecht op in blogs en op socialenetwerksites, bij een ceremonie in de buurt van het slachtoffer, en zelfs voor de poorten van de rechtbank zelf.

“Akong was een eerlijk man die onrecht is aangedaan. En het is triest dat hij geen medische zorg kreeg”, zegt Kallaya Wilaipie, een 48-jarige moeder van twee kinderen. Haar mening wordt gedeeld door andere inwoners van Bangkok die zich bij het protest aan de rechtbank hebben aangesloten.

Disproportionele straf

“Op het internet zijn de commentaren scherper, waarbij bepaalde surfers met beschuldigende vinger naar het strafhof wijzen als verantwoordelijke voor Akongs dood”, stelt Kwanravee Wangudom van het Instituut voor Studies over Mensenrechten en Vrede aan de Universiteit van Mahidol.

“In de nasleep van Akongs dood kwamen de Thaise rechtbanken meer dan ooit openlijk onder vuur te liggen”, verklaart de Amerikaanse expert David Streckfuss. “De bevolking ventileert haar woede over het zwakke bewijsmateriaal tegen Akong en de ongelooflijk zware en disproportionele straf.”

“Dat het hof Akong medische zorg heeft ontzegd, wakkert deze woede nog aan. Het ziet er niet naar uit dat de kritiek zal opdrogen. Deze ontwikkeling kan toekomstige rechtszaken over majesteitsschennis of cybermisdrijven bepalen”, voegt hij eraan toe.

Majesteitsschennis

Van de vele politieke breuklijnen in Thailand, liggen de draconische censuurwetten het gevoeligst. De elite in het land – gedragen door het leger, de bureaucratie en ultraroyalisten – ligt onder vuur van een groeiende groep academici en politieke activisten omdat ze de majesteitsschennis zou gebruiken als een instrument om het debat in de kiem te smoren.

In ieder geval piekt het aantal rechtszaken over majesteitsschennis. Tussen 1984 en 2004 waren het er gemiddeld minder dan vijf. Tegen 2010 stond de teller jaarlijks op 478 rechtszaken.

Sommige van deze zaken konden ook internationaal op heel wat aandacht rekenen. Maar de dood van Akong werpt een schaduw over die andere processen. Hij is het eerste slachtoffer van majesteitsschennis in de recente geschiedenis die in zijn cel stierf.

“Akong is een martelaar geworden van een onrechtvaardige wet en van de instemming van Thailanders die ofwel bang zijn voor repressie ofwel baat hebben bij deze situatie”, besluit Thitinan Pongsudhirak, een politieke wetenschapper aan de Chulalongkorn-universiteit van Bangkok.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.