Thaise media in gevecht tegen internetcensuur

De Thaise media verzetten zich hevig tegen de internetcensuur van de regering. In het kat-en-muisspel moet de kritische pers creatief zijn, want de controle is groot. Journalisten die zich tegen de wetten voor de media verzetten, lopen het risico lange gevangenisstraffen opgelegd te krijgen. Woordvoerders van de overheid wijzen op de gevaren voor de nationale veiligheid, die websites waarop negatief over de zittende regering wordt gesproken zouden vormen.
De laatste maanden nam de censuur toe, omdat de overheid van de Thaise premier Abhisit Vejjajiva de communicatie van het Verenigde Front voor Democratie en tegen Dictatuur (UDD) onmogelijk wil maken. De veelal in het rood gestoken aanhang van de UDD demonstreert nu al wekenlang in de straten van Bangkok. De demonstranten willen dat de regering aftreedt en nieuwe verkiezingen uitschrijft. Zij willen een terugkeer van de in 2006 door het leger afgezette premier Thaksin Shinawatra.
De noodtoestand, die werd afgekondigd op 7 april, gaf de overheid de kans om UDD-websites harder aan te pakken. Meer dan dertig onafhankelijke websites werden onmiddellijk geblokkeerd. Sindsdien is dat bij nog vierhonderd andere websites gebeurd die zich kritisch toonden ten opzichte van de regering. Zij vormden een tegenwicht tegen de door de overheid gecontroleerde media. Het merendeel van de geblokkeerde websites is uitgesproken pro-UDD. 
Volgens Panitan Wattanayagorn, woordvoerder van de overheid, kunnen websites aangepakt worden als zij een bedreiging vormden voor de staatsveiligheid. “Er zijn zorgen over het haatzaaiende karakter van verschillende UDD-media. Er is een werkgroep in het leven geroepen die de overheid op dat gebied adviseert.”

Zorgen


Het beleid van de overheid dwingt de kritische media tot creativiteit. Geblokkeerde websites worden onmiddellijk vervangen, of er wordt gekozen voor een andere manier van communicatie, bijvoorbeeld via e-mail, dat moeilijker te blokkeren is. Toen het televisiestation van de UDD verboden werd, gingen de uitzendingen verder op internet. Toch zeggen ook de leiders van de UDD dat het steeds moeilijker wordt om de achterban te bereiken.   
Campagnevoerders die zich inzetten voor vrije media maken zich grote zorgen over de Thaise situatie. In de Thaise monarchie is het van oudsher verboden je negatief uit te laten over de koning. Majesteitsschennis kan een gevangenisstraf van vijftien jaar opleveren. Veel recenter is de wet tegen computercriminaliteit, waarbij elke overtreding vijf jaar cel kan betekenen.
Nadat de afgelopen jaren duizenden websites werden geblokkeerd, wegens kritiek op het koningshuis, zijn daar nu de UDD-websites bijgekomen. De controle wordt steeds groter. Nu de regering duidelijk probeert om de UDD monddood te maken, vraagt Supinya Klangnarong, van een Thaise lobbyorganisatie voor mediavrijheid, zich af waar het stopt. “Deze regering is duidelijk bang voor internet.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.