Thaise moslimrebellen kopiëren al-Qaidageweld

Islamitische separatisten in het zuiden van Thailand nemen steeds meer de gewelddadige strategieën van Al-Qaeda over. Onschuldige burgers en schoolgaande kinderen worden daarbij niet gespaard.
De voorbije weken is het geweld fors toegenomen in het zuiden van Thailand, waar moslimrebellen sinds 2004 voor onafhankelijkheid strijden. Verleden week gooiden rebellen een bom naar een busje, waarbij negen burgers om het leven kwamen. De aanslag werd beantwoord door een bomaanslag op een moskee, waarbij elf moslims gewond raakten.
Voor Zachary Abuza, professor politieke wetenschappen aan de universiteit van Boston, is dat een teken dat het geweld in het zuiden van Thailand volledig uit de hand loopt. “De Thaise moslimrebellen zijn nooit zo gedisciplineerd en verenigd geweest als nu “, schrijft hij in een opiniestuk in de Thaise krant The Nation. “Het zijn brutale schurken die hun eigen waarden opdringen aan de gemeenschap. Meer dan vijftig procent van hun slachtoffers zijn moslims.”
Volgens de Thaise veiligheidsadviseur Watanachai Chaimuanwong toont het bloedige geweld de groeiende islamitische invloed op de separatisten. “Hun operaties zijn gruwelijker en gewelddadiger omdat ze de technieken van Al-Qaeda en de Taliban overnemen, met als doel een pure islamitische staat te creëren”, zegt Chaimuanwong in de Thaise krant Bangkok Post.
Ook onschuldige burgers zijn nu een doelwit geworden. In de voorbije drie jaar zijn zestig leerkrachten gedood en meer dan honderd scholen platgebrand. Recent werden vijf kinderen vermoord bij een aanslag op een school, twaalf anderen raakten gewond bij het escalerend geweld. De Verenigde Naties trekken aan de alarmbel: “Onderwijs is cruciaal voor de toekomstige ontwikkeling in het zuiden van Thailand. Kinderen moeten naar school kunnen in een veilige omgeving.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.