Thaise premier schuift stille diplomatie opzij

De Thaise premier Thaksin Shinawatra heeft dit weekend Indonesië en Maleisië beschuldigd van betrokkenheid bij het geweld van separatistische moslims in Zuid-Thailand. Thailand stapt daarmee af van de stille diplomatie waarop het land altijd zoveel waarde legde.
Separatistische rebellen hebben een opleiding gekregen diep in de wouden van de Maleisische deelstaat Kelantan, aan de zuidgrens van Thailand, noteerde de Bangkok Post uit de mond van premier Thaksin. Kuala Lumpur (de Maleisische regering) wist niets van die clandestiene activiteiten, voegde Thaksin er nog aan toe.

Tijdens zijn wekelijkse radiotoespraak nam Thaksin zaterdag ook Indonesië op de korrel. Hij stelde dat Thaise moslims die gearresteerd werden in verband met het geweld in het zuiden van Thailand, in Indonesië de islam bestudeerd hebben. Daar kwamen ze onder invloed van extremisten.

De Maleisische premier Abdullah Ahmad Badawi reageerde geschokt op de uitspraken van Thaksin. Als Thaksin Shinawatra over dergelijke informatie beschikt, moet hij die via de diplomatieke kanalen aan ons doorspelen, verklaarde de Maleisische premier. Maleisië heeft al herhaaldelijk verzekerd de opstand in het zuiden van Thailand niet te steunen.

Tot hiertoe had de Thaise regering ook volgehouden dat het conflict in Zuid-Thailand niet van buitenaf werd aangewakkerd.

Asda Jaynama, een voormalige Thaise diplomaat, begrijpt niet wat Thaksin bezielt. Thailand verzaakt aan de traditie van stille diplomatie, en dat kan vervelende gevolgen hebben. Volgens Asda zijn Maleisië en Indonesië echte vrienden van Thailand. In het verleden hebben de twee islamitische landen zich solidair getoond met de regering van het overwegend boeddhistische Thailand, zelfs voor wat het conflict aangaat tussen het Thaise leger en islamitische rebellen in het zuiden van het land.

Voor een oplossing van het conflict is regionale samenwerking nodig, en geen confrontatie, vindt ook Kraisak Choonhavan, de voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken in de Thaise senaat. Kraisak vermoedt dat Thaksin gefrustreerd raakt doordat de opstand in Zuid-Thailand niet met harde hand te bedwingen lijkt. Thailand gaat in februari naar de stembus.

Volgens Thaise media zijn er al meer dan 500 mensen gestorven in het geweld dat sinds januari het zuiden van Thailand teistert. Moslimrebellen voeren aanslagen uit op ambtenaren, politieagenten en boeddhistische monniken. Er zijn ook al tientallen moslims gedood in confrontaties met het leger of in gevangenschap. In de stad Tak Bai stierven eind oktober 85 jonge moslims. Volgens de officiële versie verstikten 78 van hen in de vrachtwagens waarin ze na hun arrestatie werden getransporteerd. De betogers waren in hechtenis genomen na protesten bij een politiepost. Zeven andere betogers werden doodgeschoten.

De provincies in het zuiden van Thailand maakten ooit deel uit van het onafhankelijke koninkrijk Pattani. Dat werd in 1902 geannexeerd door Siam, zoals Thailand toen heette. De bevolking van de zuidelijke provincies - overwegend moslims - voelt zich achtergesteld en niet gerespecteerd door de bewindvoerders in Bangkok. In de jaren 70 kwam het in de streek ook al tot gewelddadige confrontaties tussen moslimseparatisten en het Thaise leger. Door een amnestieregeling trad er daarna een relatieve rust in, die begin dit jaar werd verstoord. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.