Thaksin wil zichzelf nog eens opvolgen

De terugkeer van Thaksin Shinawatra als premier van Thailand veroorzaakt gevaarlijke spanningen in de Thaise politiek. Dinsdag kondigde de regering nieuwe algemene verkiezingen aan. Waarnemers houden hun hart vast, want Thaksin wil ook tijdens de verkiezingen premier blijven, ondanks het feit dat hij eerder een stap opzij zette.
De Thaise parlementsverkiezingen van 2 april, die Thaksin uitschreef om een einde te maken aan straatprotesten waarin zijn aftreden werd geëist wegens corruptie en machtsmisbruik, werden begin mei door het grondwettelijk hof ongeldig verklaard. Thaksin trad af, maar keerde vorige week terug als premier. Dat zorgt voor een storm van protest. Volgens zijn tegenstanders is zijn terugkeer illegaal, omdat hij eerder ontslag heeft genomen. Thaksin beweert echter dat zijn ontslag slechts tijdelijk was.

Thaksin krijgt nu de kans om herkozen te worden. De interim-regering maakte dinsdag bekend dat er nieuwe algemene verkiezingen komen op 15 oktober.

Op 9 juni zal blijken hoe sterk Thai Rak Tai (TRT), de populistische partij van Thaksin, dan voor de dag zal komen. Die datum is de deadline waarop kandidaten moeten bekend maken voor welke lijst ze opkomen. Gezien het feit dat Thaksin erg omstreden is als premier, is de kans reëel dat de politici van de TRT overlopen naar andere partijen. De Thaise politiek is traditioneel een duiventil: politieke partijen lokken onbeschaamd mekaars kopstukken weg met premies en met beloftes voor politieke postjes. Politieke ideologie speelt nauwelijks een rol.

“Niemand wil de regerende partij verlaten”, zegt Suriya Jungrungreangkit, de secretaris-generaal van de TRT. Veel waarnemers hebben daar hun twijfels bij.

“Mensenrechtengroepen en academici vrezen dat (Thaksins terugkeer) het land in een diepe crisis kan storten en mogelijk leidt tot grootschalig geweld”, meent Pradit Ruangdit, de commentator van de krant de ‘Bangkok Post’. Er wordt gevreesd voor een crisis die nog intenser is dan wat zich afspeelde tussen februari en april. Toen kwamen tienduizenden demonstranten uit de middenklasse en de elite op straat om het ontslag van Thaksin te eisen.

De 56-jarige Thaksin denkt niet aan opstappen. “Hij zal aanblijven tijdens de verkiezingen”, zegt TRT-parlementslid Suranand Vejjajiva. “En hij zal meedoen aan de stembusslag.”

Thaksin kwam in januari 2001 aan de macht als premier. De machtige zakenman hervormde het politieke landschap. Hij probeerde het land te runnen als een bedrijf, met hemzelf als CEO. De lageinkomensgroepen omarmden het beleid van de TRT, dat sterk de nadruk legde op bijstand en economische programma’s voor de armen. De traditionele politieke elite verketterde de nieuwe premier.

De uitslag van de verkiezingen van februari 2005 snoerde de critici de mond. Thaksins partij kaapte 377 van de 500 zetels weg - een ongeziene monstercore in de Thaise politiek. Thaksin werd niet alleen de eerste premier die een termijn van vier jaar overleefde, hij was ook de eerste om herkozen te worden in twee opeenvolgende termijnen.

Maar in de lente van dit jaar waren er in Thailand bijna dagelijks betogingen tegen premier Thaksin. Zijn tegenstanders verweten hem machtsmisbruik en corruptie. Thaksin gokte door verkiezingen uit te schrijven. Hij won, maar de boycot van de oppositie en de kiezer maakte de uitslag ongeloofwaardig. (MM/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.