Tibetrel inspireert Oeigoeren in China

De Chinese regering heeft de afgelopen weken twee protesthaarden tegelijkertijd moeten blussen. Naast Tibet begonnen de islamitische Oeigoeren in de noordwestelijke provincie Xinjiang ook een opstand voor meer autonomie. Dat maakte Peking pas woensdag bekend.
De Chinese autoriteiten hebben eind maart een opstand neergeslagen van de islamitische Oeigoeren in Khotang - een stad in de noordwestelijke provincie Xinjiang. Dat heeft Peking woensdag 2  april bekendgemaakt.
De opstand van de Oeigoeren draaide voornamelijk rond een hoofddoekenkwestie. Een honderdtal betogers verzamelde zich op 23 maart in Khotan, tegen een hoofddoekenverbod dat Peking onlangs invoerde. Vrouwen mogen volgens de nieuwe wet geen hoofddoeken meer dragen tijdens het werk omdat die onpraktisch zouden zijn. Voor de ruim honderd betogers en de rest van de moslimgemeenschap vormt het hoofddoekenverbod een zoveelste inbreuk op hun religieuze vrijheid.
De Oeigoeren ijveren net als de Tibetanen al jaren voor de onafhankelijkheid. De minderheidsgroep voelt zich immers nauwelijks verbonden met het seculiere China. Daarnaast is de overheersing van de Han-Chinezen in Xinjiang al jaren een doorn in het oog van de Oeigoeren. De lokale overheden zijn grotendeels in handen van Han-gemeenschap, en dat gaat volgens de activisten ten koste van de Oeigoer-identiteit.
De Chinese autoriteiten konden de opstand echter snel onderdrukken. De protestacties in Khotan volgden kort nadat Peking zich bezorgd had uitgelaten over de mogelijke terroristische dreiging tijdens de olympische Zomerspelen. China verdenkt de Oeigoeren ervan een aanslag voor te bereiden tijdens het internationale evenement.
In een reactie op de protestactie verwees de lokale regering van Khotan naar de Oeigoerse demonstranten als aanhangers van de drie kwade krachten: een Chinese uitdrukking voor separatisme, religieus extremisme en terrorisme.  

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.