“Tien procent groei doet Indiase armoede niet zomaar verdwijnen”

De Indiase regering mikt de komende jaren op een economische groei van 9 tot 10 procent. Analisten achten die duizelingwekkende cijfers haalbaar, maar waarschuwen dat problemen als armoede, werkloosheid en de uitzichtloze situatie van honderden miljoenen boeren daarmee niet zomaar opgelost zullen raken.
De Indiase regering werkt aan een vijfjarenplan voor de periode 2007-2012. Volgens een voorlopig document van de Planningscommissie zit er voor India vanaf volgend jaar een economische groei van 9 procent in. In 2010 en 2011 kan de Indiase economie zelfs met 10 procent per jaar toenemen.

Alle Indiase vijfjarenplannen uit het verleden schoven groeicijfers naar voren die onhaalbaar bleken. Maar onafhankelijke economen geloven dat de doelstellingen nu wel realistisch zijn.

“Voor het eerst sinds de onafhankelijkheid in 1947 heeft India drie jaar op een rij een groei van 8 procent doen optekenen”, zegt D.K. Joshi, hoofdeconoom van Credit Rating and Investment Services of India Ltd. “Dit jaar komen we bijna zeker ook op 8 procent uit.” Joshi wijst erop dat die resultaten er kwamen ondanks een ontoereikende stroomproductie en de indrukwekkende stijging van de olieprijzen. India voert driekwart van zijn aardolie in, en zag door de prijsstijgingen zijn inflatiecijfer tot meer dan vijf procent opklimmen.

“Misschien halen we wel 12 procent”, zegt Manoj Pant, een economieprofessor aan de Jawaharlal Nehru-universiteit in New Delhi. “Maar de vraag is niet hoe hard de economie zal groeien. Gaat we in de richting van een inclusieve groei, zodat armoede, werkloosheid en ongelijkheid erdoor verminderen?”

Ondanks de schitterende resultaten van de voorbije jaren blijft de armoede wijd verbreid in India. Minstens een vierde van de 1,1 miljard Indiërs moet rondkomen met minder dan een dollar per dag.

Volgens Pant is het duidelijk waar er groei nodig is om de armoede terug te dringen. Terwijl de Indiase industrie en vooral de softwaresector de voorbije jaren de pannen van het dak groeiden, nam de Indiase landbouw gemiddeld maar met twee procent per jaar toe. Het aandeel van de landbouw in het Indiase bruto binnenlands product BBP is de afgelopen tien jaar afgenomen van 40 tot 20 procent. Toch halen nog altijd meer dan 650 miljoen Indiërs hun inkomen uit de landbouw.

“In veel delen van India verkeert de landbouw in crisis”, geeft premier Manmohan Singh toe. “Ik heb het gevoel dat boeren in heel moeilijke omstandigheden moeten werken”. Singh reisde de afgelopen maanden onder meer naar Vidharba, een regio in de deelstaat Maharashtra waar al duizenden boeren zelfmoord hebben gepleegd omdat ze woekeraars waarbij ze geld hadden geleend, niet konden terugbetalen. Landbouwminister Sharad Pawar schat dat in heel India tussen 1993 en 2003 zeker 100.000 boeren zelfmoord hebben gepleegd omdat ze door hun hoge schulden geen uitweg meer zagen.

Premier Singh breekt een lans voor hogere prijzen voor landbouwproducten. “Dat is misschien niet leuk voor de consumenten uit de middenklasse, maar het komt ten goede aan de boeren, de ruggengraat van onze economie.”

Maar wonderen kan de regering niet doen. De Indiase Plannningscommissie mikt voor de komende vijf jaar op een groei van vier procent in de landbouw.

Op andere vlakken klinken de voorlopige doelstellingen van het komende vijfjarenplan ambitieuzer. India wil de komende vijf jaar 70 miljoen nieuwe banen creëren. Tegen 2009 moeten alle Indiërs toegang hebben tot zuiver drinkwater en moet er ook in alle 600.000 dorpen stroom zijn. En tegen 2012 moeten vier kinderen op vijf het lager onderwijs afmaken. Nu slaagt nog niet de helft daarin. IPS MDG1 (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.