Tien procent regel leidt tot discriminatie in cultuur-, jeugdwerk- en sportsector

De Vlaamse cultuur-, jeugdwerk-, en sportsector klaagt over de tien procent regel, waarbij een op de tien topfiguren uit hun organisaties van allochtoonse afkomst moeten zijn. Volgens onderzoek werkt de regel discriminerend omdat er wordt geselecteerd op afkomst en niet op talent.
De doelstellingen van het Vlaams Actieplan Interculturaliseren, dat zich richt op de integratie van allochtonen in de cultuur -, jeugdwerk- en sportsector, zijn mislukt. Dat blijkt uit een onderzoek van het kennisknooppunt interculturaliseren.

Niet gemotiveerd


De tien procent regel is de grootste mislukking uit het plan. Organisaties zijn niet gemotiveerd om de regel uit te voeren omdat die eerder aanvoelt als een verplichting dan als een streefdoel. Allochtonen die door de regel in een leidinggevende functie werken, voelen zich gevraagd voor hun kleur en niet voor hun talent. De meeste allochtonen werken in ondersteunende diensten zoals onthaal.

Randdoelstelling


Volgens het onderzoek zou de directie van cultuur-, jeugdwerk-, en sportorganisaties zich te weinig inzetten om het Vlaams Actieplan Interculturaliseren grondig uit te voeren. Diversiteit is in veel organisaties een randdoelstelling waarvoor maar een werknemer verantwoordelijk is. Het maakt geen deel uit van de algemene doelstellingen van de organisatie. De onderzoekers wijzen ook de Vlaamse overheid met de vinger. Het beleid wordt opgesteld vanuit een ideaalbeeld van diversiteit. Een individuele begeleiding voor verschillende organisaties is nodig.
© 2010 - StampMedia - Vincent Van Nauw

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.