Tienduizenden kinderen in Ivoorkust kunnen geen diploma krijgen

Tienduizenden kinderen die zijn geboren tijdens de burgeroorlog in Ivoorkust zijn nooit officieel geregistreerd, waardoor ze geen basisschooldiploma kunnen krijgen. Dit is een van de grootste uitdagingen voor een land dat zijn administratie op orde probeert te krijgen.

Veel families zijn zelf laks in het aangeven van pasgeboren baby’s. Maar in het midden, noorden en westen van het land is het gebrek aan gegevens wel erg groot. Daar was tijdens de burgeroorlog, van 2002 tot 2010, geen functionerende regering. Kinderen die toen werden geboren, gaan op school tegen problemen aanlopen.

Examen

De dertienjarige Marcellin Kodjané is een van de leerlingen zonder papieren. Hij groeide op in een dorpje dat onder controle stond van de rebellen, waardoor hij nooit aangegeven kon worden. “Ik mocht toch worden ingeschreven op school”, zegt hij. “Maar toen ik examen moest doen, had ik de papieren wel nodig. Twee keer moest ik toezien hoe mijn klasgenoten zonder mij examen deden. Dit jaar besloten de leraren eindelijk dat ik toch mee mag doen. Maar twee klasgenoten zonder papieren zijn intussen al van school gegaan.”

Bernard Kapeu, een gepensioneerde leraar in Touleupleu, in het westen van het land, heeft kinderen van tien, zeven en vijf jaar oud. Ze staan allemaal niet geregistreerd, omdat er in de oorlog in zijn gebied geen bevolkingsadministratie werd bijgehouden. Zijn oudste zoon moet nu examen gaan doen, en daarom heeft Kapeu 600 kilometer gereisd om in Abidjan vervangende papieren te bemachtigen. Daarmee kan hij in de districtshoofdstad een uittreksel van ze opvragen. Hij denkt dat het hem 500 CFA franc (0,75 cent) per stuk gaat kosten.

Gratis

Alleen al in Man, een stad in het westen van het land, hebben volgens de autoriteiten 30.000 van de 160.000 basisschoolleerlingen geen geboorteakte. Vijfduizend van hen moeten dit jaar examen doen. Als antwoord op verzoeken van kinderrechtenorganisaties heeft de president, Alassane Ouattara, in februari besloten dat alle leerlingen die in de tijd van de oorlog zijn geboren – en in de tijd van de verkiezingscrisis in 2011 – zich gratis konden laten registeren in hun geboorteplaats.

Rechtbanken, gemeentes en ngo’s werken samen om dit mogelijk te maken. “Het grootste probleem is dat veel ouders niet goed geïnformeerd zijn”, zegt Djama N’gou, voorzitter van de Organisatie voor de Promotie van het Recht op Onderwijs. “Die moeten we dus zien te bereiken.”

“In een deel van het land zijn kinderen nooit geregistreerd doordat er geen regering was, maar in het zuiden is dat gewoon gebeurd uit gewoonte, alsof het niet belangrijk was”, zegt Martine Akadia, een onderwijsinspecteur in Abidjan. Die ouders doen nu ook niets nu het gratis is geworden. “Daarom blijven we benadrukken dat huis-aan-huisbezoeken belangrijk blijven”, aldus N’gou.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.