Tienerzwangerschappen levensgevaarlijk in West-Afrika

In de ontwikkelingslanden sterven elk jaar meer dan een miljoen borelingen omdat hun moeders veel te jong zijn om de zorg voor een kind op zich te nemen. Vooral in de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara richten tienerzwangerschappen een slachting aan. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde ‘State of the World’s Mothers’, een jaarlijks rapport van de Amerikaanse ontwikkelingsorganisatie Save the Children. Onderwijs voor meisjes is de beste remedie.

Niger, Liberia en Mali staan bovenaan de zwarte lijst met landen met veel tienerzwangerschappen die fataal aflopen. Nog zes andere Afrikaanse landen hebben een trieste reputatie op dat vlak. Buiten Afrika lopen jonge moeders en hun kinderen de grootste risico’s in Jemen, Afghanistan, Bangladesh, Guatemala, Haïti, Nepal en Nicaragua - ook allemaal straatarme landen.

De onderzoekers van Save the Children stelden een early motherhood risk ranking op, een rangorde van landen waar het gevaar van vroege zwangerschappen het grootst is. In de tien landen bovenaan de lijst krijgt één op de zes meisjes tussen 15 en 19 elk jaar een kind. Bijna één op zeven van die baby’s wordt geen jaar oud.

Elk jaar sterven ook 70.000 tieners uit ontwikkelingslanden aan de gevolgen van een te vroege zwangerschap. In arme landen lopen tieners hebben dubbel zoveel gevaar in het kraambed te sterven dan oudere vrouwen.

Toegang tot onderwijs is essentieel om die problemen in te dammen, zegt Charles MacCormack, de voorzitter van Save the Children USA. Meisjes die school lopen, krijgen minder vroeg kinderen en kiezen meestal ook voor een betere medische begeleiding tijdens en na hun zwangerschap. De kans is ook groter dat ze anticonceptiemiddelen gaan gebruiken om de periode tussen twee zwangerschappen te rekken.

Volgens andere tabellen in de ‘State of the World’s Mothers’ zijn Zweden, Denemarken en Finland de beste plaatsen om een kind te krijgen. Daarna volgen de landen van West-Europa, Canada, Australië en de VS. Ook hier scoort West-Afrika het slechtst. Moeders uit die landen lopen 26 keer meer gevaar hun kind te verliezen dan Europese moeders.

Volgens het rapport dringt het gebruik van moderne anticonceptie het aantal sterfgevallen onder moeders en kinderen duidelijk terug. Afrika heeft op dat vlak de grootste achterstand goed te maken. In Mali doet maar zes procent van de vrouwen aan geboortebeperking; in Burundi, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Eritrea, Guinee-Bissau, Niger en Sierra Leone gebruikt minder dan vijf procent van de vrouwen moderne voorbehoedsmiddelen.

Save the Children betreurt dat weinig Afrikaanse landen de voorbije vijf jaar vooruitgang hebben geboekt in de zorg voor kinderen en zwangere vrouwen. In andere delen van de wereld is dat anders. Chili, Cuba en Costa Rica hebben bijna het niveau van de rijke landen bereikt, en ook in de voormalige Oostbloklanden en de vroegere Sovjet-Unie zijn de vorderingen indrukwekkend.

+’State of the World’s Mothers’ (http:// www.savethechildren.org)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.