"Tikkende tijdbom onder Nobelprijs voor de Vrede"

Het Nobelcomité respecteert met zijn Vredesprijs de laatste wens van Alfred Nobel niet, maar dient vooral het Noorse parlement. Dat stelt de Noorse advocaat en schrijver Fredrik S. Heffermehl.

  • Fredrik S. Heffermehl

Zoals bekend krijgt de OPCW – de internationale waakhond tegen de verspreiding van chemische wapens — dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede. Hoe valt dat te rijmen met Alfred Nobels recept voor een volledig wapenvrije wereld, vraagt Heffermehl zich af.

“Nobel geloofde niet in het civiliseren van oorlog. Hij was erg specifiek in zijn testament uit 1895 toen hij het had over een prijs voor de ‘voorvechters van de vrede’, die alle wapens in alle landen willen afschaffen, als alternatief voor militarisme”, verklaart hij.

In zijn boek, “The Nobel Peace Prize: What Nobel Really Wanted”, beschrijft Heffermehl de ‘echte’ intenties van Nobel. Hij beargumenteert dat het Noorse parlement misbruik maakt van de taak die het van Nobel zelf kreeg toevertrouwd: een vijfkoppig comité oprichten, gewijd aan zijn vredesplan.   

“Jarenlang hebben Noorse politici de prijs gebruikt om hun eigen ideeën na te streven. Vorig jaar ging de prijs naar de Europese Unie, in 2010 naar de Chinese mensenrechtenactivist Liu Xiaobo en in 2009 naar de Amerikaanse president Obama – bijna geen enkele van de prijzen die in de voorbije twintig jaar werden uitgereikt respecteert Nobels wens”, aldus de auteur.

Heffermehl diende ook klacht in bij de Zweedse autoriteiten die toezicht houden op de stichting. “De Noorse politici vonden het geen prettig idee dat er een onderzoek naar hen liep, en probeerden de Zweden af te wimpelen: met het argument dat het Nobelcomité onafhankelijk werkt en zich niet laat bevelen.”

“De Zweedse autoriteiten antwoordden dat die zienswijze incorrect is, en plaatsten het Noorse Nobelprijscomité onder Zweedse controle. Een sensationele beslissing en tikkende tijdbom onder de Vredesprijs, die nog maar weinig publieke aandacht kreeg”, besluit hij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.