Toenadering tussen VS en Ecuador

Ideologisch liggen Ecuador en de Verenigde Staten ver uit elkaar, maar dat mag een dialoog tussen de twee regeringen niet verhinderen. Dat was de boodschap van een opmerkelijk bezoek van de Amerikaanse buitenlandminister Hillary Rodham Clinton aan Ecuador, dinsdag (8 juni).
Ecuador had al tien jaar geen hoog bezoek uit de VS meer ontvangen. De linkse regering van de Ecuadoraanse president Rafael Correa volgt min of meer op dezelfde confrontatiekoers waarmee de Venezolaanse president Hugo Chávez de Verenigde Staten al jarenlang ergert. In 2009 dwong Ecuador het Amerikaanse leger nog te vertrekken van de basis van Manta, tien jaar lang een belangrijk steunpunt in de strijd tegen drugshandelaars en rebellen in het nabijgelegen Colombia. Bovendien is Ecuador verwikkeld in een tiental geschillen met Amerikaanse bedrijven.

Geen vijandigheidOp de afsluitende persconferentie van het bezoek verklaarde president Correa dat hij “helemaal geen vijandigheid” tegen de VS koestert. “In tegendeel, ik hou van het land; ik heb er vier van de gelukkigste jaren van mijn leven doorgebracht”, zei Correa. De Ecuadoraanse president heeft in de VS gestudeerd.

Ook de Amerikaanse buitenlandminister Clinton liet verzoenende taal horen. Volgens haar werken de twee landen aan een kader voor nieuwe relaties. “We bevinden ons in de 21ste eeuw. We gaan de klok niet terugdraaien. De doelstellingen van de Ecuadoraanse regering zijn dezelfde als die van de Amerikaanse regering: het welzijn van de bevolking”.  Clinton gaf toe dat de VS en Ecuador het niet over alles eens zijn. Maar de twee landen zijn wel van plan samen te werken rond gemeenschappelijke belangen: de strijd tegen de drugshandel bijvoorbeeld, migratie, handel en investeringen.

Colombiaanse basissenEén van de twistpunten die tijdens het bezoek aan bod kwamen, was het gebruik van militaire basissen in Colombia door het Amerikaanse leger. Veel Latijns-Amerikaanse landen maken zich daar zorgen over. Clinton verklaarde dat de VS bereid zijn de buurlanden van Colombia over die activiteiten te informeren.

Experts gaan ervan uit dat Clinton en Correa het ook hadden over de relaties tussen Ecuador en Iran en over de terugkeer van Honduras naar de Organisatie van Amerikaanse Staten. Na de staatsgreep van vorig jaar werd Honduras uit de organisatie gezet, en verscheidene Latijns-Amerikaanse landen blijven zich verzetten tegen de normalisering van de betrekkingen met het nieuwe regime.

De Verenigde Staten zouden Correa als een ideologische tegenstander beschouwen waarmee nog te praten valt, anders dan de Venezolaanse president Chávez. Correa wordt misschien ook gedwongen zich gematigder op te stellen omdat het land in slechte financiële papieren zit en Amerikaanse steun goed kan gebruiken.

LEES OOK

© Brecht Goris
Rafael Correa was als president van Ecuador een van de centrale figuren in de linkse golf van het voorbije decennium.
Cancillería del Ecuador (CC BY-SA 2.0)
Latijns-Amerika is berucht om zijn revoluties, staatsgrepen en dictaturen. Ondertussen heeft het continent echter al drie decennia democratie.
Cancillería Ecuador / Wikimedia (CC by-sa 2.0)
Begin deze eeuw overspoelde een rode golf Latijns-Amerika als een hoopvol sociaal en politiek experiment.