Toename van CO2 kan stabiliteit van satellieten beïnvloeden

Een team wetenschappers heeft ontdekt dat de uitstoot van CO2 door menselijke activiteit doordringt tot in de hoogste regionen van de atmosfeer. Dat zorgt voor minder atmosferische weerstand voor de satellieten die daar rondzweven.

Het team bestudeerde gedurende acht jaar de gegevens van een Canadese satellietmissie en publiceerde z’n bevindingen in het tijdschrift Nature Geoscience.

Nieuw aan dit onderzoek is dat het gegevens verschaft over de toename van CO2 in luchtlagen hoger dan 35 kilometer boven de aarde.

CO2 komt van nature voor in de atmosfeer van de aarde. Terwijl wij de toename van CO2 linken aan opwarming, zorgt het in de mesosfeer (50 tot 90 kilometer hoogte) en de thermosfeer  (meer dan 90 kilometer hoogte en de laag waar onze satellieten zich bevinden) juist voor afkoeling. Door botsingen met andere atmosferische bestanddelen laat CO2 thermische energie los waardoor de bovenste lagen uiteindelijk afkoelen.

Door de huidige toename van CO2 koelt de thermosfeer meer af, waardoor die gaat samentrekken. Hierdoor zullen satellieten minder weerstand voelen. Ook zal dat volgens het onderzoek invloed hebben op het aanwezige ruimteafval (bijvoorbeeld brokstukken van oude satellieten) dat instabieler wordt en meer tijd in beslag zal nemen om te verbranden, wat het afval in de ruimte zal doen toenemen.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.