Toerisme kan helpen bij armoedebestrijding en milieubescherming

De Wereldbank, de Europese Unie en andere grote ontwikkelingsfinanciers moeten specifieke steun verlenen aan de toeristische sector in de Minst Ontwikkelde Landen en andere ontwikkelingslanden met arme bevolkingsgroepen. Dat stelt de Wereldtoerismeorganisatie (WTO-OMT) in een rapport dat maandag werd voorgesteld op de Internationale toerismebeurs in Berlijn.Het toerisme is sector met perspectieven, al maakten de wereldwijde groeivertraging, de aanslagen van 11 september 2001 en de ophef rond sars de voorbije jaren wel een deuk in de groeicurve. In 2002 werden er wereldwijd ongeveer 700 miljoen buitenlandse reizen ondernomen, en dat aantal zou tegen 2020 kunnen aanzwellen tot 1,4 miljard. Het internationaal toerisme genereerde in 2002 475 miljard dollar aan inkomsten, en ook dat cijfer lijkt nog sterk te gaan toenemen.

Nu al verdienen heel wat arme landen goed aan buitenlandse bezoekers. In zwart Afrika is het toerisme goed voor meer dan de helft van de totale omzet in de dienstensector. Het toerisme in Afrika en Zuid-Azië zal de komende jaren met minstens vier tot vijf procent per jaar groeien, verwacht de WTO-OMT. Afrika zou in 2020 77 miljoen toeristen kunnen verwachten – drie keer het aantal dat in 1995 werd opgetekend.

Het toerisme kan een belangrijk instrument worden om armoede te bestrijden en het milieu te beschermen, zegt Francesco Frangialli, de secretaris-generaal van de organisatie. Door het toerisme wordt het culturele erfgoed en de natuurrijkdom van landen een bron van deviezen en tewerkstelling

Donors moeten zich er volgens Frangially wel van vergewissen dat de landen die ze willen helpen een toeristisch beleid voeren dat ook echt gericht is op armoedebestrijding.

De WTO-OMT lanceerde in januari al een campagne onder de slogan ‘Tourism Enriches’ (‘Toerisme verrijkt’) en zette vorig jaar samen met de VN-Conferentie over Handel en Ontwikkeling (Unctad) een speciaal initiatief rond duurzaam toerisme en armoedebestrijding op voor de armste landen. ST-EP (Sustainable Tourism – Eliminating Poverty) wil toeristische projecten bevorderen die in Afrika en andere ontwikkelingslanden de allerarmste bevolkingsgroepen werk en inkomen opleveren.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift