Toeristische sector krabbelt weer overeind

Safari en Kenia waren ooit vrijwel synoniem, tot Groot-Brittannië en de Verenigde Staten het Oost-Afrikaanse land brandmerkten als terroristennest. Londen heeft het negatieve reisadvies voor Kenia vorige week opgeheven, althans voor de luchthaven van Nairobi. Keniaanse touroperators proberen van de zware slag te bekomen.

De buitenlandse reservaties beginnen weer binnen te lopen, zelfs uit Groot-Brittannië, zo meldt Joash Were, marketingdirecteur van Barnie Tours and Safaris. We zitten nu aan ongeveer de helft van het normale niveau. Na het negatieve reisadvies van 15 mei zaten we aan twintig procent. Were schat het verlies voor zijn bedrijf gedurende de voorbije anderhalve maand op 3650 euro. Andere bedrijven gingen gewoon toe en zetten hun personeel op straat. Ik hoop dat mijn collega’s en ik nu weer zo snel mogelijk aan de slag kunnen, zegt Jairus Ogolla van Enjoy Travel.

De toeristenhotels verloren in mei en juni ongeveer 26 miljoen euro, het luchthavenbedrijf 35 miljoen euro. Het ministerie voor Toerisme heeft de totale omvang van de schade nog niet berekend. We zijn bezig met de consultatie van de betroffen partijen, zo verklaarde een woordvoerder. Na de uitvoer van thee en koffie is toerisme de derde belangrijkste bron van deviezen.

Op 15 mei schrapte Groot-Brittannië alle vluchten naar Kenia en kregen Britse toeristen de raad een ander reisdoel te zoeken. De Verenigde Staten en Israël sloten zich bij de maatregel aan. Het negatieve reisadvies is intussen enkel opgeheven voor de luchthaven van Nairobi, niet voor die van Mombassa. In Nairobi zijn met samenwerking van de Britse regering metaaldetectoren en andere veiligheidstoestellen aangebracht. Ook de speurhonden ontbreken niet.

We hopen dat de inspanningen in Nairobi in Mombassa zullen worden herhaald, zei de Britse regeringsvertegenwoordiger Edward Clay. Samuel Munyi, lobbyist voor de Keniase toerismesector, vindt het onzinnig het negatieve reisadvies maar half op te heffen. Kenia is net zo veilig als de rest van de wereld voor terroristische aanslagen. Terrorisme is een globaal, geen nationaal probleem.

Het Keniaanse toerisme is voor 60 procent afhankelijk van klanten uit Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Om manipulaties uit Londen en Washington te voorkomen wil safari-organisator Were actief op zoek gaan naar klanten uit Azië en ook het binnenlandse toerisme stimuleren.

De Verenigde Staten hebben hun negatief reisadvies nog niet ingetrokken. Op 25 juni werden vier Kenianen in beschuldiging gesteld in verband met een zelfmoordaanslag op een Israëlisch hotel in Mombassa, waarbij 16 doden vielen. Rond dezelfde tijd in november 2002 ontsnapte een vliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al nipt aan een aanval met een luchtdoelraket.

Joyce Mulama

xml=3

Ref: if af

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.