Togo pakt kindersmokkel aan

Minimum vijf jaar cel en een boete van 800 tot 16.000 euro. Dat zijn de straffen die een nieuwe wet in Togo oplegt aan mensen die kinderen smokkelen of daarbij behulpzaam zijn.

De wet die het Togolese parlement vorige week goedkeurde, verdubbelt de zware straffen nog eens voor gevallen waarbij de slachtoffertjes verdwijnen of sterven. Ook mislukte pogingen om kinderen bij hun ouders weg te halen, worden zwaar bestraft.

Voorlichting hielp niet, zegt Déléli Kpéglo, een expert kinderrechten van de hulporganisatie Plan Togo. De smokkelaars bleven kinderen weghalen. Nu moet repressie de daders tot inkeer brengen.

Kindersmokkel is een groot probleem in Togo en de rest van West-Afrika.
De Togolese regering zegt dat er aan de grenzen van het land elk jaar 3.000 kinderen worden onderschept. Togolese smokkelaars hebben afnemers in Benin, Ghana, Burkina Faso, Ivoorkust, Nigeria, Gabon en Kameroen. De kinderen moeten meestal aan de slag als huishoudhulpjes of als plantagearbeiders. Soms krijgen ze daarvoor een hongerloon, soms helemaal niets.

De Togolese politie stuit op schrijnende toestanden. Vorig jaar werd een jonge lasser aangehouden die met zijn halfbroer van 13 jaar op weg was naar Ghana. Hij dacht voor de jongen 16.000 euro te kunnen krijgen. Met dat geld wilde hij zelf naar de Verenigde Staten vertrekken.

Voor sommige Togolezen is kindersmokkel een echt beroep. Dit jaar arresteerden de ordediensten de 33-jarige Ida Ayivi. Ze had vijf meisjes tussen 13 en 16 jaar bij zich.

Overal in Togo zijn comités opgericht om de kindersmokkel tegen te gaan. Maar tot hiertoe vonden smokkelaars nog altijd een gaatje. Meestal schakelen smokkelnetwerken mensen in die verwanten van de kinderen die ze op het oog hebben, goed kennen. Soms maken die verwanten zich medeplichtig.

Met de nieuwe wet maken we helemaal een einde aan die praktijken, maakt Tchessa Abi, de Togolese minister van Justitie, zich sterk.

Maar dat valt nog af te wachten. Kindersmokkel wordt in de hand gewerkt door de bittere armoede in Togo. Bijna driekwart van de Togolezen moet rondkomen met minder dan een euro per dag. Daarnaast is het ook een Togolees gebruik kinderen voor een lange tijd naar tantes, neven of andere leden van de familie te sturen. Ouders vinden het dus normaal hun kinderen aan anderen toe te vertrouwen. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.