Tokio kwetsbaar voor aardbeving

Een aardbeving van 7,3 op de schaal van Richter zou een zware tol eisen van de Japanse hoofdstad Tokio. Uit een projectie van de overheid blijkt dat bijna tienduizend mensen zouden omkomen en een op de tien gebouwen vernield of ernstig beschadigd zou worden.

Japan is nog aan het herstellen van een zware aardbeving en tsunami aan de noordoostelijke kust en de kernramp die daar vorig jaar op volgde. De beving had een kracht van 9 op de schaal van Richter en kostte aan 19.000 mensen het leven.

De kans dat ook de hoofdstad de stad vroeg of laat met zo’n aardbeving te maken krijgt, is reëel. Tokio ligt op een kruispunt van vier tektonische platen, en er is volgens wetenschappers een kans van 50 procent dat zich binnen de vier jaar een aardbeving van 7 of meer op de schaal van Richter voordoet. Bovendien zijn in het voorbije jaar meer lichte aardbevingen dan gewoonlijk geregistreerd.

Kwetsbaar

Uit de simulatie van het stadsbestuur blijkt dat Tokio bijzonder kwetsbaar is bij zo’n ramp. Een aardbeving van 7,3 op de schaal van Richter zou een groot deel van de stad vernielen en meer dan 9.600 slachtoffers eisen. Volgens de studie zouden ook nog eens 147.000 gewonden vallen, waarvan 21.900 ernstig.

Meer dan vijf miljoen mensen zouden niet naar huis kunnen door schade aan het elektriciteitsnet en transportsystemen en 378.000 gebouwen zouden instorten of zwaar beschadigd raken.

De projectie houdt geen rekening met de omliggende gebieden die samen Groot-Tokio vormen, en waar in totaal 35 miljoen mensen wonen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.