Tol van Congolese crisis: 5.4 miljoen doden

De humanitaire crisis in de Democratische Republiek Congo (DRC) heeft sinds 1998 aan 5.4 miljoen mensen het leven gekost. Het dodental stijgt maandelijks met 45.000.
  • Stefaan Anrys Het gebrek aan gezondheidszorg en de ellendige economische toestand, zijn gevolgen van de oorlog die tot op vandaag een heel hoge tol eisen. Stefaan Anrys
Het zopas gepubliceerde rapport van het International Rescue Committee (IRC) bevat onthutsende cijfers over de crisis in de DRC. Ondanks het feit dat de oorlog van 1998-2000 in 2002 officieel beëindigd werd met een vredesakkoord, sterven er jaarlijks nog steeds 500.000 mensen aan de gevolgen van het aanslepend geweld in het oosten van het land. Het dodental ligt in Congo 60 procent hoger dan het gemiddelde voor sub-Sahara Afrika.

Spin-off effecten van de oorlog


Slechts 0,4 procent van de 5,4 miljoen mensen die sinds 1998 het leven lieten, zijn slachtoffers van rechtstreeks geweld. De meesten onder hen stierven aan gemakkelijk te voorkomen en geneeslijke ziekten zoals malaria, diarree, longontsteking en ondervoeding. Het gebrek aan gezondheidszorg en de ellendige economische toestand, zijn gevolgen van de oorlog die tot op vandaag een heel hoge tol eisen.
Bijna de helft van het aantal doden zijn kinderen, terwijl deze groep maar 19 procent van de totale bevolking uitmaakt.
Volgens Dr. Richard Brennan, een van de auteurs van de recentste publicatie van het IRC, vereist de situatie in Congo het engagement van de regering en van de internationale gemeenschap met daarbij aansluitend aanzienlijke financiële investeringen. “Jammer genoeg wordt de humanitaire crisis in Congo nog steeds genegeerd en blijft de financiering onvoldoende in verhouding tot de enorme nood aan hulp”, aldus Brennan.

Dodelijkste crisis sinds WO II


Volgens het rapport van het IRC is het oosten van Congo, waar de meest getroffen provincie Noord-Kivu ligt, de enige regio die tussen April 2004 en April 2007 een daling van het sterftecijfer vertoonde. Dit bewijst dat de inspanningen van hulporganisaties effect hadden in het oosten. Door de escalatie van het geweld in Noord-Kivu in december 2007, worden de bescheiden winsten opnieuw in gevaar gebracht. Het zopas gepubliceerde onderzoek van het IRC bestrijkt de periode Januari 2006 - April 2007 en bevat dus nog geen gegevens van de recentste, heel gewelddadige, maanden.
Het IRC is een van de grootste hulporganisaties in Congo. Sinds 2000 documenteert de organisatie jaarlijks de gevolgen van de Congolese crisis. George Rupp, de voorzitter van het IRC, noemt de crisis de meest dodelijke sinds de tweede Wereldoorlog.
Op maandag 21 januari kwamen de rebellengroepen van Oost-Congo, waaronder rebellenleider Laurent Nkunda, tot een vredesakkoord met de Congolese regering. Het verdrag kwam na meer dan twee weken onderhandelen en omvat onder andere een staakt-het-vuren en de ontmanteling van alle gewapende groeperingen in Oost-Congo.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.