Tonijnbedrijven dreigen met boycot tegen overbevissing

De Seychellen leven van de tonijnhandel. In de op een na grootste tonijnfabriek ter wereld wordt dagelijks 400 ton vis recht uit de Indische Oceaan in blikjes geperst. Volgens wetenschappers kan dat echter niet lang meer duren en daarom dreigt de vishandel met een boycot van tonijn uit de regio.
Dat bleek vorige week op de eerste Tonijnconferentie van de Seychellen, midden op de Indische Oceaan, waar een vijfde van de tonijn op aarde wordt gevangen. Door de toegenomen efficiëntie van vissersschepen neemt de tonijnstand af, net als in de rest van de wereld, maar de regionale visserijorganisatie functioneert niet.

Boycot


De International Seafood Sustainability Foundation (ISSF), een alliantie van acht grote handelsbedrijven en het Wereldnatuurfonds (WWF) om de sector te verduurzamen, dreigt met een boycot als er in maart geen stappen worden ondernomen. Dan vergadert de Tonijncommissie van de Indische Oceaan, een van de vijf regionale organisaties ter wereld waar vissers en overheden op basis van hun eigen wetenschappelijke panels bepalen hoeveel tonijn er duurzaam kan worden gevangen.
De regionale commissie, waar 28 landen uit Afrika, Azië en Europa lid van zijn, schuift besluiten steeds voor zich uit. Zo kan het gebeuren dat bijvoorbeeld Iran nog nooit een enkele vangst van een geelvintonijn heeft gemeld.

Bedreigde diersoorten


“Als die regionale commissies echt zouden werken, zou de visstand goed moeten zijn”, zei William Fox, vicepresident van het Wereldnatuurfonds in de Verenigde Staten. Maar zowel de grootoogtonijn, de geelvintonijn en de witte tonijn worden in de meeste gebieden overbevist. Met de blauwvintonijn – vooral gebruikt in Japanse sushi – gaat het zelfs zo slecht dat hij door de VN volgende maand waarschijnlijk op de lijst bedreigde diersoorten wordt geplaatst. Alleen de gestreepte tonijn (vruchtbaar en snelgroeiend) blijft goed op peil. “De tonijnindustrie moet zorgen dat ze overleeft door voor duurzaamheid te pleiten”, aldus Fox.
Vorig jaar negeerde de visserij in de oostelijke Stille Oceaan de wetenschappelijke adviezen, totdat de ISSF besloot om daar geen grootoogtonijn meer in te kopen. De boycot werkte en de regio kwam tot een beheersplan.
Nu is het de beurt aan de Tonijncommissie van de Indische Oceaan om verstandig te zijn. “Denk aan de blauwvintonijn, of aan de economische ramp die de ineenstorting van de kabeljauw heeft veroorzaakt. De Indische Oceaan moet dit voorkomen, nu het nog zonder pijn kan”, zei Susan Jackson, voorzitter van de ISSF.
Op de vraag of de ISSF niet chanteert door zo met een nieuwe boycot te dreigen, zegt Jackson: “We moedigen de lidstaten alleen maar aan om naar hun eigen wetenschappelijke panel te luisteren. We doen dit op basis van steun van wetenschappers die zeggen dat dit absoluut moet gebeuren.”
De milieuminister van de Seychellen, Joel Morgan, steunt de acties van de ISSF. “Tonijn is niet alleen belangrijk voor ons, maar voor de hele planeet.” Zeker als het klimaat verandert en de landbouwopbrengst vermindert. “De wereld zal afhankelijker worden van vis en daarom is een duurzaam beheer van de visserij cruciaal.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.