Top van de Amerika’s belangrijk voor president Obama

De Top van de Amerika’s, die eens om de drie jaar wordt gehouden, vindt dit weekend plaats in de Colombiaanse stad Cartagena. Bij het begin van zijn aantreden had de wereld nog grote verwachtingen van de Amerikaanse president Obama, maar in Latijns-Amerika zal hij ditmaal lauwer onthaald worden dan tijdens zijn eerste top in 2009. Obama tracht alvast de banden met Latijns-Amerika te versterken en promoot in eigen land de voordelen van meer handel met Latijns-Amerika.

  • CC London Summit President Barack Obama CC London Summit

Het Latijns-Amerikaanse beleid van president Obama was nooit echt een prioriteit, meent Latijns-Amerika-expert Stephen Johnson. ‘Obama’s beloftes aan de regio waren van minder belang door de economische situatie in eigen land’, meent hij. Volgens Amerikakenner Bert De Vroey is de perceptie over Obama sinds de vorige top erg veranderd. ‘In 2009 kende hij nog een glorietijd. Niet alleen Latijns-Amerika, maar ook de internationale gemeenschap had grote verwachtingen’, stelt De Vroey. ‘Dat aura is hij nu kwijt. Wat Latijns-Amerika betreft, heeft hij niet zoveel bereikt en de latino’s zijn ontgoocheld’, aldus De Vroey.

De Top van de Amerika’s is daarom erg belangrijk voor de president, die de banden met de latino’s opnieuw wil versterken. De VS kennen meer dan vijftig miljoen Amerikaanse latino’s, waarvan 21 miljoen gerechtigde kiezers. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen zijn ze dus van groot belang voor Obama.

Obama’s agenda

Het handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en Colombia staat wellicht dit weekend op de agenda. Colombia voldoet aan de voorwaarden, klinkt het. Het akkoord werd in oktober door de VS goedgekeurd toen Colombia beloofde de bescherming van vakbondsverenigingen te versterken. De deal moet de VS-export met ruim 835 miljoen euro verhogen en zorgt ook in Colombia voor een stijging van de export naar de VS. Obama houdt daarom vandaag al een toespraak in Tampa, Florida, om de handelscontacten en economische verbondenheid met Latijns-Amerika te promoten. Momenteel gaat veertig procent van de Amerikaans export naar het westelijk halfrond, volgens het Witte Huis. De werknemersorganisatie, ‘Service Employees International Union’ (SEIU), is geen voorstander van het akkoord en klaagt het aanhoudende geweld tegen vakbondsleden in Colombia aan.

Cuba

Ook de Cuba-kwestie ligt zonder twijfel op tafel. De Latijns-Amerikaanse leiders willen de afwezigheid van de Cubaanse leider Raul Castro bespreken. Volgens de VS kan Cuba echter pas deelnemen als het democratische en economische hervormingen doorvoert en voldoet aan de richtlijnen van de conferentie.

Het Witte Huis belicht Obama’s beleid tegenover Cuba en wijst op de stappen die hij al zette om de reisbeperkingen te verminderen en Cubaanse Amerikanen toe te laten geld naar huis te sturen. Obama is wel nog niet meteen geneigd het vijftig jaar oude embargo met Cuba af te schaffen.

Drugshandel

Ten slotte staat ook de drugsproblematiek op de agenda. Verschillende Latijns-Amerikaanse leiders willen voortaan de drugshandel anders aanpakken in de hoop het dodelijke geweld van kartels te verminderen. President Molina van Guatemala stelt een decriminalisering voor, een omstreden voorstel dat op weinig steun kan rekenen bij collega’s. President Obama is niet van plan zijn beleid te veranderen, maar wil wel de problemen van geweld en criminaliteit bespreken, meent zijn adviseur.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.