Toplonen Indiase bedrijven zorgen voor 'braingain'

Waarom zou je als Indiase student nog 138.000 dollar betalen voor een MBA aan Harvard? Op Indiase hogescholen ligt het inschrijvingsgeld zes keer lager. En als je afstudeert, betalen bedrijven je een jaarloon waaraan MBA-studenten uit Europa of de VS niet kunnen tippen.
Waarom zou je als Indiase student nog 138.000 dollar betalen voor een MBA aan Harvard? Op Indiase hogescholen ligt het inschrijvingsgeld zes keer lager. En als je afstudeert, betalen bedrijven je een jaarloon waaraan MBA-studenten uit Europa of de VS niet kunnen tippen.

Gaurav Agarwal, een student aan het Indian Institute of Management (IIM) in Bangalore, werd begin maart belegerd door televisiecamera’s nadat bekend werd dat de Britse bank Barclays Capital hem een jaarsalaris van 193.000 dollar had aangeboden. Het was een record voor een Indiase student die nog niet eens officieel was afgestudeerd.

Het record hield nauwelijks drie weken stand. Begin april maakte de Indian School of Business (ISB) in Hyderabad bekend dat één van haar studenten 223.800 was aangeboden door een Indiase firma. Drie andere studenten van dezelfde managementschool hadden bovendien een aanbod gekregen van meer dan 200.000 dollar.

Een uitzondering? Absoluut niet. Ook Indiase bedrijven schuimen vandaag managementscholen af om er met exorbitante lonen toptalent binnen te rijven. Een trendbreuk waar ze in India blij mee zijn, want jarenlang klaagde de regering steen en been dat het toptalent uit de zeven Indiase IIT-ingenieursscholen werd weggekaapt door buitenlandse bedrijven. Die handelsscholen zijn ware kweekvijvers, betaald met overheidsgeld. De braindrain gold ook, maar in mindere mate, voor de zes IIM-managementscholen waar de regering sinds het begin van de jaren 60 geld in pompte.

De investering begint nu eindelijk te renderen. Het talent blijft nu meer en meer in eigen land. Buitenlandse bedrijven die in India investeren, zoeken talent met lokale kennis en ervaring. En Indiase bedrijven hebben genoeg kapitaal om vette toplonen te betalen.

De studenten die dit jaar afstuderen aan het IIM van Bangalore hebben aanbiedingen gekregen van Goldman Sachs, BNP Paribas, Merrill Lynch, Lehman Brothers, Deutsche Bank, ABN AMRO, UBS, J P Morgan, Barclays Capital en vele anderen.

Tijdens de jobdagen van het IIM van Ahmedabad, kreeg elk van de 235 studenten er minstens twee jobs aangeboden. De aangeboden salarissen lagen er gemiddeld dubbel zo hoog als het jaar voordien. De 26-jarige Manan Ahuja, een student die 185.000 dollar per jaar in de schoot geworpen kreeg, merkte op dat hij op één jaar meer zou verdienen dan zijn vader in zijn hele leven. Zijn vader was nochtans geen armoezaaier maar een naar Indiase normen goed betaalde overheidsbureaucraat in New Delhi.

De Indiase ingenieurs- en managementscholen tellen steeds meer buitenlandse studenten. Het inschrijvingsgeld is een stuk lager dan in het Westen. Uit onderzoek van het magazine Business Week blijkt dat een MBA aan een Indiase topschool 7.500 dollar kost voor Indiërs en 22.000 voor niet-Indiërs. Dat is zes keer minder dan het MBA-programma in Harvard, waar je toch al gauw 138.000 dollar voor neertelt. Zelfs het ISB in Hyderabad, dat de duurste MBA-cursus heeft in India, houdt het op 29.000 dollar.

De scholen hebben een ijzersterke reputatie verworven. Dat heeft te maken met het feit dat ze de lat erg hoog leggen voor hun studenten. In 2005 namen er 158.000 kandidaten deel aan de selectieproeven voor de 1300 plaatsen aan de zes managementscholen van de overheid. Minder dan één op 100 kandidaten slaagt voor de selectie.

De naam en reputatie van de Indiase kweekvijvers heeft grote internationale weerklank. Het IIM van Bangalore gaat inmiddels een campus openen in Singapore.

De return is fenomenaal voor wie het haalt. Indiërs met een MBA (Masters in Business Administration) krijgen nu een loon en een gage dat beter is dan dat van afgestudeerden van de Britse Harvard Business School en de universiteit van Stanford. De Indiase multinationals betalen zo goed, dat ze het fenomeen van de braindrain op termijn zelfs kunnen omkeren. De nieuwe mantra van India heet nu “brain gain”. (MM/ADR)

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift